Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Tim McPhie, Brüksel’in Avrupa ülkelerinin Rusya’dan Ukrayna üzerinden gelen ve halen yılda 15 milyar metreküp olan doğalgaz tedarikinden tamamen çekilmesi üzerinde çalıştığını bildirdi.
McPhie, Brüksel’de dün düzenlediği basın toplantısında Avusturya, Slovakya, Çekya ve İtalya’nın Ukrayna üzerinden az miktarlarda Rus doğalgazı almaya devam ettiğini belirtti.
Sözcü, “AB Komisyonu, gerekli doğalgaz arzına sahip olabilmeleri için bu ülkelerle yakın bir şekilde çalışıyor. Belirli güzergahlardan bahsetmeyeceğim ama bu ülkelerin diğer boru hatları ve sıvılaştırılmış doğalgaz yoluyla gaz alabilmelerinden bahsediyoruz ve bunun mümkün olduğundan eminiz,” dedi.
Rus doğalgazı şu anda Aralık 2019 sonunda Rusya ve Ukrayna’nın devlete ait enerji şirketleri Gazprom ve Naftogaz arasında imzalanan transit anlaşması kapsamında Ukrayna’nın gaz taşıma sistemi üzerinden taşınıyor.
Anlaşma şartlarına göre 2021-2024 yılları arasında Gazprom, transit geçiş için yılda yaklaşık 1,25 milyar dolar ödemek zorunda. Ekim 2023 sonunda Naftohaz CEO’su Oleksiy Çernişov, şirketin sözleşmeyi uzatma planı olmadığını duyurmuştu.
Ancak RBK gazetesinin haberine göre AB ülkelerinin Ukrayna gaz taşıma sisteminin transit kapasitesini talep etmeleri halinde Avrupa’ya sevkiyat 2024 yılından sonra da devam edebilir.
AB Komisyonu’nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson da geçen haftalarda yaptığı açıklamada birliğin Ukrayna üzerinden Rus gazı almakla ilgilenmediğini dile getirmişti. Simson’a göre AB tarafından yapılan bir analiz, Ukrayna üzerinden Rus gazı ithal etmeye devam eden ülkelerin (Avusturya, İtalya ve Slovakya gibi) alternatif kaynaklardan yakıt temin edebileceklerini gösteriyor.