Çin basını, Avrupalı liderlerin yakında Pekin’e bir dizi ziyaret yapacağını duyurdu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron cumartesi günü yaptığı açıklamada, üst sıralarında Ukrayna krizi olmak üzere bir dizi gündemle nisan ayı başlarında Çin’i ziyaret edeceğini söyledi. Çin’in Ukrayna krizinin siyasi çözümüne ilişkin 12 maddelik bir pozisyon belgesi yayınlamasının ardından konuşan Macron, “Çin’in barış çabalarına girişmesi iyi bir şey” ifadesini kullandı.
Çin basınına göre, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de yılın ilk yarısında Çin’i ziyaret edebilir.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin de bu yıl Çin’i ziyaret edeceği bildirildi.
Sık ve üst düzey ziyaretler bekleniyor
Çin-AB ilişkilerinin düzelmesi konusunda iyimser bir tavır sergileyen Çin’in Avrupa Birliği Misyonu başkanı Fu Cong, iki tarafın çok yakında sık sık ve üst düzey karşılıklı ziyaretler başlatacağını söyledi.
Planlanan ziyaretlerin, Ukrayna krizinin Çin-AB ilişkilerinin gelişimini etkilememesi gerektiğini gösterdiğini vurgulayan Fu, AB’nin konuyu ele alırken “fazla duygusal olmaktan kaçınması” gerektiğini savundu.
Wang Yi’nin Avrupa turu başlangıç oldu
Pekin’in dikkati, Çin-AB ilişkilerine çevrildi. Üst düzey Çinli diplomat Wang Yi, Münih Güvenlik Konferansı için Almanya’nın yanı sıra Fransa, İtalya, Macaristan ve Rusya’ya yaptığı yılın ilk ziyaretlerini henüz tamamladı.
Wang, Avrupa ziyareti sırasında, Çin’in dostluk arama ve işbirliğini genişletme konusundaki istekliliğini defalarca dile getirerek, Çin ve Avrupa’nın rakip değil ortak olduğunu ve birbirleri için tehdit değil fırsat oluşturduğunu vurgulamıştı.
Medyaya verdiği demeçte, “Çin-Avrupa ilişkilerinin bu yıl olumlu bir gelişme görünümü sunacağına inanıyorum” diyen Wang, Ukrayna krizine atıfta bulunarak, Çin ve Avrupa’nın dış aksaklıkları ortadan kaldırması, farklılıkları uygun şekilde yönetmesi ve iletişim ve işbirliğini güçlendirmesi gerektiğini söylemişti.
Çinli uzmanlar Avrupa ile ilişkiler konusunda iyimser
Avrupalı liderlerin ziyareti ile ilgili China Daily’e konuşan Çin Uluslararası İşletme ve Ekonomi Üniversitesi profesörü Chen Xulong, “AB liderlerinin yaklaşan ziyaretleri yalnızca Çin’in uluslararası arenadaki önemli durumunu yansıtmakla kalmıyor, aynı zamanda Çin-AB ilişkilerinin, şu anda bazı faktörler tarafından kısıtlanmış olsa da, güçlü direncinin altını çiziyor” dedi.
“Çin ve AB, kapsamlı ortak çıkarları paylaştıkları ve küresel yönetişim için büyük sorumluluklar üstlendikleri için yanlış anlaşılmayı ortadan kaldırmalı ve işbirliğini güçlendirmeli” ifadelerini kullanan Chen, Ukrayna krizinin Çin-AB ilişkilerinin gelişimini etkilememesi gerektiğini söyledi.
Global Times’a konuşan Renmin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü direktörü Wang Yiwei de, Çin ile Avrupa arasında artan üst düzey ziyaretlerdeki “bu olumlu eğilimin”, Avrupa’nın uzun süreli bir Rusya-Ukrayna çatışması görmek istemediğini gösterdiğini belirtti.
Wang, “Avrupa, Çin’in pozisyonunu yavaş yavaş anladıkça ve özellikle Kuzey Akım sabotajının ardından ABD’ye karşı daha fazla şüphe uyandıkça, Çin’e karşı bazı irrasyonel duygulardan yavaş yavaş uzaklaşıyor” yorumunu yaptı.