Avustralya, göç ve konut fiyatlarıyla ilgili endişeler nedeniyle gelen uluslararası öğrenci sayısını azaltacak.
Financial Times’ta (FT) yer alan habere göre Başbakan Anthony Albanese’nin hükümeti salı günü yaptığı açıklamada önümüzdeki yıldan itibaren yeni uluslararası öğrenciler için 270.000 sınırı getireceğini duyurdu.
Eğitim Bakanlığı verilerine göre bu sayı, 2023 yılında Avustralya’daki yüksek öğrenim ve mesleki eğitim kurumlarına başlayan 402.600 uluslararası öğrencinin üçte biri oranında bir azalma anlamına geliyor.
Kota, üniversiteler ve meslek yüksekokulları arasında paylaştırılacak ve parlamento oylamasıyla onaylanması gerekecek.
Avustralya’da aylar süren tartışmaların ve Birleşik Krallık ve Kanada’da yabancı öğrencilere yönelik benzer kesintilerin ardından gelen bu hamlenin, göçü kontrol altına almayı ve uluslararası öğrencilerin deneyimlerini iyileştirmeyi ve aynı zamanda Sydney ve Melbourne gibi şehirlerdeki konut kiralama piyasaları üzerindeki baskıyı azaltmayı amaçladığı belirtildi.
Avustralya Eğitim Bakanı Jason Clare, uluslararası öğrenci sayısının koronavirüs salgını öncesine kıyasla üniversitelerde yüzde 10, meslek kurslarında ise yüzde 50 daha fazla olduğunu belirterek, “Bu, sistemi daha iyi ve daha adil bir şekilde kurmakla ilgili,” dedi.
Avustralya’ya göç, hükümetin pandemi sırasında ortaya çıkan işgücü açığıyla başa çıkmak için daha fazla işçi çekmeye çalışmasıyla birlikte, verilerin mevcut olduğu en son yıl olan Haziran 2023’e kadar olan yılda 500.000’den fazla “net varış” ile son yıllarda patlama yaşadı.
O yıl verilen geçici vizeler arasında en büyük payı 283.000 ile 2022 yılında çalışma kısıtlamaları kaldırılan uluslararası öğrenciler aldı.
Fakat göçmen akını kamuoyunda ve siyasette tartışmalara yol açmış, her iki büyük parti de konut krizini hafifletmek için göçmen sayısının azaltılması çağrısında bulunmuştu.
Clare, uluslararası öğrenci vizelerine getirilen üst sınırın aynı zamanda “vicdansız göçmenlik acentelerini” engellemeyi amaçladığını söyledi. Clare, “İnsanlar kısa yoldan para kazanmak için bu sektörü istismar etmeye çalışıyor,” iddiasında bulundu.
Bununla birlikte yeni kota eğitim sektöründe geniş çaplı kınamalara yol açarken, büyük üniversiteler ve sektör grupları uluslararası öğrenci sayısının azaltılması halinde büyük bütçe açıkları ve 14.000’e varan istihdam kaybı yaşanacağı uyarısında bulundu.
Akademik ticaret kuruluşu Universities Australia’nın başkanı David Lloyd, öğrenci sınırının ülkenin en büyük ihracat endüstrilerinden birine “el freni çekeceğini” söyledi. Lloyd yaptığı açıklamada, “48 milyar Avustralya doları (32,6 milyar ABD doları) değerindeki uluslararası eğitim sektöründeki büyümenin engellenmesi, ülkemizin hedeflerini riske atar,” dedi.
Sydney Teknoloji Üniversitesi’nde emeritus profesör ve özel inovasyon danışmanı olan Roy Green, rektör yardımcılarının “daha kötü durum” bütçe senaryoları hazırlamak zorunda kalacaklarını söyledi ve bu hamlenin kömür ve demir cevheri ihracatına bağımlılığı azaltması gereken Avustralya ekonomisi için “kaygı verici” olduğunu sözlerine ekledi.