Avrupa
Avusturya’da birinci parti FPÖ hükümete dahil edilmedi

Sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), ülkedeki seçimleri kazanmasına rağmen hükümetten dışlandı .
Beş ay süren çıkmazın ardından muhafazakâr Halk Partisi (ÖVP), merkez sol Sosyal Demokratlar ve liberal Neos, perşembe günü Avusturya tarihinde ilk kez üç partili bir koalisyon anlaşmasına vardı.
Muhafazakârların lideri Christian Stocker şansölye, Sosyal Demokratların lideri Andreas Babler ise şansölye yardımcısı olacak.
Komşu ülke Almanya’da olduğu gibi “aşırı sağa karşı güvenlik duvarı” olarak adlandırılan bu anlaşmayı FPÖ lideri Herbert Kickl “kaybedenler koalisyonu” olarak nitelendirdi ve erken seçim çağrısında bulundu.
FPÖ eylül ayında yapılan seçimlerden yüzde 28,9 oyla birinci parti olarak çıkmış, fakat parlamentoda hükümet kurmaya yetecek sayıda sandalye kazanamamıştı.
Diğer tüm ana partilerin FPÖ ile çalışmayı reddetmesi üzerine Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, ilk olarak dönemin muhafazakâr lideri ve görevdeki Şansölye Karl Nehammer’den bir hükümet kurma girişiminde bulunmasını istemişti.
Bu çabanın ocak ayında çökmesinin ardından Cumhurbaşkanı koalisyon kurma görevini FPÖ’ye verdi çünkü “güvenlik duvarı” Avusturya’da Almanya’da olduğu kadar yerleşik değildi.
Geçmişte Avusturya’yı iki kez yönetmiş olan FPÖ, Rusya konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle ülkedeki muhafazakârlarla bir hükümet kurmayı başaramamıştı.
FPÖ’nün ocak ayındaki girişimlerinin çökmesinin ardından ana akım partiler bir kez daha koalisyon kurma girişiminde bulundu.
Yeni varılan anlaşma, partilerin renklerinin jelibonlara benzemesi nedeniyle “şeker koalisyonu” olarak anılıyor.
İttifakın hantal olması ve FPÖ’nün eylül ayında olduğundan daha kesin bir şekilde kazanacağı yeni seçimlerden kaçınmak için çaresizlikten kaynaklanması muhtemel, çünkü anketler partiye desteğin yüzde 34’e yükseldiğini gösteriyor.
Perşembe günü yaptığı açıklamada Kickl, “Bugün son değil, geri döneceğim, buna şüphe yok,” dedi.
Avusturya, Almanca konuşulan ülkelerde muhafazakârlar ve aşırı sağcılar arasındaki işbirliğinin öncüsü olarak görülüyor; zira FPÖ ilk kez 2000 yılında muhafazakârlarla ortak bir hükümette yer almıştı.
Parti 2017’de bir kez daha muhafazakârların yönetiminde hükümete girmişti.