Dünyanın en büyük kimya grubu Alman devi BASF, son yılların en kötü kriziyle mücadele ederken temettü oranını üçte bir oranında düşürdü, sermaye harcamalarını kısmayı planlıyor ve tarım birimini kısmen halka arz etmeye hazırlanıyor.
Financial Times’a (FT) göre Ukrayna savaşından bu yana enerji fiyatlarındaki keskin artış nedeniyle grubun yaşadığı sıkıntılar, Alman endüstrisindeki daha geniş karamsarlığa da katkıda bulunuyor.
BASF’nin hisseleri Ukrayna’daki savaşın başlamasından bu yana değerinin üçte birini kaybetti ve 2020’nin başlarında Covid-19 pandemisinin başlangıcındaki kısa süreli borsa çöküşünden bu yana ağustos ayında en düşük seviyeden işlem gördü.
BASF perşembe günü yatırımcıları, daha önce hissedarlara ödemeleri geçen yılki 3,40 avro seviyesinde tutma sözü vermiş olmasına rağmen, 2024 ve takip eden üç yılda “hisse başına en az 2,25 avro” temettü ödeyeceği konusunda uyardı.
Şirket tarafından yayınlanan bir ankete göre, analistler 2024 yılı için bu tür ödemeler bekliyorlardı ve önümüzdeki iki yıl boyunca hafif artışlar öngörüyorlardı. BASF hisseleri haber üzerine yüzde 2,8 düştü.
Reuters’in haberine göre, BASF CEO’su Markus Kamieth, şirket içi bir görüşmede çalışanlara, borsanın şu anda birimin kazanç beklentilerini hafife aldığını savunarak, şirketin tarımsal iş kolunu kısmen borsaya kote etmeye hazırlandığını söyledi.
Çiftçiler için herbisit, fungisit ve tohum üreten tarım birimi, yıllık 10 milyar avro satış gerçekleştiriyor ve BASF’nin toplam gelirinin yüzde 15’ini oluşturuyor.
BASF’nin iç görüşmesinin kayıtlarına ulaşan Reuters’e göre Kamieth ayrıca yönetimin, Almanya’nın zor durumdaki otomobil üreticilerini en önemli müşterileri arasında sayan boya işinin satışı da dahil olmak üzere stratejik seçenekleri değerlendireceğini söyledi.
BASF, içinde bulunduğu krize rağmen 2028 yılına kadar hissedarlarına üçte ikisi temettü ve geri kalanı hisse geri alımı olmak üzere toplam 12 milyar avro ödeme sözü verdi ve bu süre zarfında serbest nakit akışının ödemeleri aşmasını beklediğini ekledi.
Şirket, Zhanjiang’daki dev yeni Çin kimya tesisinin faaliyete geçmesinin planlandığı 2026 yılından itibaren, sermaye harcamalarını “amortismanın çok altında” azaltacağını söyledi.