ASYA

Batı, Çin’in ‘hakimiyetini kırmak’ için lityuma daha fazla destek vermeye çağırıldı

Yayınlanma

Madencilik uzmanı Ken Brinsden’e göre, Batılı hükümetler Çin’in tedarik zinciri üzerindeki hakimiyetini kırmak istiyorlarsa lityum endüstrisine daha fazla destek sağlamalı.

Nikkei Asia’ya konuşan Brinsden’in uyarısı, dünyanın en büyük üçüncü lityum şirketinin Batı Avustralya’daki bir projeyi rafa kaldırma kararı da dahil olmak üzere, bir dizi oyuncunun üretim planlarını küçültmesine veya ertelemesine yol açan fiyat düşüşünün ortasında geldi.

Batı Avustralya’daki Pilbara Minerals’i küresel bir lityum tedarikçisine dönüştüren ve şu anda Kanada’daki Patriot Battery Metals’in başında bulunan Brinsden, Çin’in lityum tedarik zinciri üzerindeki kontrolü göz önüne alındığında, Çin’den uzaklaşmanın “doğal olarak gerçekleşmeyeceğini” söyledi.

BMI’ya göre Avustralya dünyadaki lityumun yarısından biraz azını üretirken, çoğu metalin yüzde 60’ından fazlasını işleyen Çin’e gönderiliyor.

“[Çin] bunu her sektörde yapmıyor, ancak kritik mineral tedarik zincirlerinin çoğunda, temelde kendi amaçları için fiyatı etkiliyorlar” diyen Brinsden, jeopolitik kaygılar olmasa bile, arzın tek bir ülkede yoğunlaşmasının bir risk teşkil edeceğini de sözlerine ekledi.

Elektrikli araç bataryalarında kullanılan önemli bir metal olan lityum fiyatları, Çinli üreticilerin talep artışı sırasında hızla yeni arzı devreye sokmasının ardından 2022’deki zirvesinden bu yana %80’den fazla düştü. Ancak son zamanlarda elektrikli araç satışları tahmin edilenden daha yavaş seyrediyor.

Bunun sonucunda ortaya çıkan arz fazlası marjları sıkıştırdı ve sektör genelinde kârları vurdu. Geçtiğimiz hafta, dünyanın üçüncü büyük Lityum şirketi Arcadium, Batı Avustralya’daki Mt. Cattlin madenini, lityum içeren bir cevher olan spodümen fiyatlarının düşük olması nedeniyle “bakım ve onarıma” alacağını, yani faaliyetlerini askıya alacağını duyurdu.

Avustralya, şirketlere ucuz kredi desteği sağlamak ve 2027 yılında yürürlüğe girecek olan kritik minerallerin işlenmesi için %10’luk bir vergi kredisi oluşturmak gibi önlemlerle yerli bir tedarik zincirini teşvik etmeye çalıştı. ABD de bu segmente para akıttı. Enflasyon Azaltma Yasası, Çin’in de dahil olduğu bir kategori olan “sahip olunan, kontrol edilen veya … endişe verici bir yabancı kuruluşun yönlendirmesine tabi olan” bir şirket aracılığıyla tedarik edilen malzeme içermedikleri sürece elektrikli araçlar için sübvansiyonlar sunuyor.

Brinsden, bu tür önlemlerin iyi bir başlangıç olduğunu, ancak fiyat tabanı oluşturmak için ürün satın almaya yönelik bir plan oluşturulması da dahil olmak üzere daha fazlasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

“Eğer Çin gerçekten de piyasa fiyatlarını düşürerek Batı sermayesini bastırmak istiyorsa, buna karşılık vermenin tek yolu maden geliştirmeyi gerçekten teşvik edecek bir fiyat belirlemektir. … Madenin geliştirilmesini sağlamak için bu fiyatı belirlemeniz ve hatta ürünü satın almanız oldukça basit” dedi.

Şangay Metal Piyasası’na göre, %6 lityum oksit içerikli Avustralya spodümen konsantresi (SC6) geçen hafta ton başına 772,5 dolardı. Bu rakam 2022’nin sonlarında 8.000 doların üzerindeydi.

Citibank tarafından yakın zamanda yapılan bir analize göre, Avustralya’nın yedi spodümen madeninden yalnızca biri mevcut spot fiyatlarla kârlı. Bu da %51’i Çinli Tianqi ve Avustralyalı IGO’nun ortak girişimine ait olan Greenbushes. ABD’li dev Albemarle kalan hissenin sahibi.

Avustralya ve Kanada’da iki borsada işlem gören ve Albemarle’ın da hissedarları arasında yer aldığı Vancouver merkezli Patriot Battery Metals, geçtiğimiz ay Quebec’teki Shaakichiuwaanaan projesinin ön ekonomik değerlendirmesini yayınladı.

Şirket madeni 1,4 milyar Kanada doları (1,03 milyar $) tahmini maliyetle iki aşamada geliştirmeyi ve 800.000 ton tam üretim yapmayı hedefliyor. İlk üretimin 2028’in sonlarında yapılması planlanan projenin tahmini geri ödeme süresi, Brinsden’in sektör için “mantıklı bir teşvik fiyatı” olarak nitelendirdiği SC6 için ton başına 1.500 dolarlık bir fiyat varsayımıyla 3,6 yıl.

“Projeyi bugünkü fiyatlarla inşa etmeyi düşünmüyoruz” diyen Brinsden, Shaakichiuwaanaan’ın yüksek tenörlü zonlarının gelecekteki düşüş dönemlerinde projeyi savunulabilir kıldığını da sözlerine ekledi.

Brinsden, Çin’in batarya hücreleri için maliyetleri düşürmesi ve “inanılmaz” ölçek ekonomileri oluşturması nedeniyle bir sonraki yükselişin beklenenden daha erken gelmesini beklediğini ve bunun da daha fazla hammadde talebini canlandıracağını söyledi.

“Bence bir sonraki talep şoku aslında Çin’in küresel olarak büyüttüğü pazarları doldurmak için daha fazla hammadde satın almaya geri dönmesinden kaynaklanıyor ve bu, Batı’nın bugün onlara verdiği krediden çok daha erken gerçekleşecek” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version