ABD Başkanı seçilen Donald Trump, 80 yaşındaki eski ulusal güvenlik danışmanı ve Mike Pence’in ilk döneminde başkan yardımcısı olan James Kellogg’u ABD’nin Ukrayna özel temsilcisi olarak seçti.
Kellogg, Vietnam Savaşı, ABD’nin Panama’yı işgali ve Birinci Körfez Savaşı’nda savaşmış eski bir asker. Trump’ın 2017’deki ilk başkanlığı sırasında hükümet yetkilisi oldu.
Dünya basını, Kellogg’un atanmasına dair benzer tepkiler verdi:
“Trump, Kellogg’u aday gösterirken sosyal medya ağı Truth Social’da bir açıklama yayımladı: ‘Başından beri benim yanımda! Birlikte güç yoluyla barışı getirecek ve Amerika ile dünyayı yeniden güvenli hale getireceğiz.’ Nisan ayında Kellogg, ‘Rusya-Ukrayna çatışmasının sona erdirilmesi, bir barış anlaşması ve düşmanlıkların derhal durdurulması için güçlü bir Amerikan liderliği gerektirecektir’ demişti.”
“Kellogg, Trump’ın ilk başkan yardımcısı Mike Pence’in ulusal güvenlik danışmanıydı. Yeni görevinde, çatışmanın çözümünde merkezi bir rol oynayacak gibi görünüyor. Kellogg’un çatışmayı sona erdirme planı cephe hatlarının dondurulmasını içeriyor. Bu planın Kiev’i memnun etmesi pek mümkün değil zira pratikte Rusya’ya Ukrayna’nın doğusunun büyük kısmında tartışmasız bir kontrol sağlıyor.”
“Nisan ayında Kellogg, Ukrayna’daki çatışmanın sona ermesine yönelik vizyonunu özetleyen bir politika belgesi kaleme aldı. Kendisi ve eş yazar Fred Fleitz, Rusya, Vladimir Putin tarafından yönetildiği sürece düşmanlıkların sona ermesinin olası olmadığını kabul etti. Onlara göre ABD, Ukrayna’dan topraklarını geri alma hedeflerinden vazgeçmesini istemeyecek, ancak Kiev’den güç yerine diplomasi kullanmasını isteyecektir. Belgede, Ukrayna’nın topraklarını iade etmeyen ya da en azından çatışmanın başlamasında Rusya’nın suçunu ortaya koymayan bir barış anlaşmasını kabul etmesinin zor olacağı vurgulanıyordu.”
“Kellogg’un programı, ABD’nin Ukrayna’nın NATO üyeliğini uzun bir süre için ‘erteleme’ sözü vermesi halinde Rusya’nın müzakereye ikna edilebileceğini söylüyor. Programda ayrıca müzakerelerin Ukrayna’nın savunması için ‘uzun vadeli bir güvenlik mimarisi’ oluşturulmasını da içermesi gerektiği belirtiliyor. Haziran ayında planını Trump’a sunduktan sonra Reuters‘a konuşan Kellogg, seçilmiş başkanın tepkisi hakkında ‘Söylediği her kelimeye katıldığını söylemiyorum ama kendisinden geri bildirim almak bizi mutlu etti’ diye konuştu.”
“Bu tutum Sayın Trump’ın planlarında önemli bir rol oynayabilir. Nisan ayında Kellogg, ABD’nin ateşkes ve müzakere edilmiş bir çözüme odaklanması gerektiğini söyleyen bir strateji belgesinin yazarlarından biriydi. Belgede ayrıca ABD ve ortak savunma ittifakı NATO’nun ‘güvenlik garantileri içeren kapsamlı ve doğrulanabilir bir barış anlaşması karşılığında Ukrayna’nın NATO üyeliğini uzun bir süre ertelemesi’ önerilerek Putin’in müzakere masasına getirilebileceği belirtiliyordu. Belgenin Trump’ın görüşlerinden herhangi birini yansıtıp yansıtmadığı belli değil. Trump’ın savaşı sona erdirmek için tam olarak açıklamadığı bir stratejisi de var.”
“ABD’nin Ukrayna’ya yardımının devam etmesine uzun süredir şüpheyle yaklaşan Trump, göreve gelmeden önce Rusya ile olan anlaşmazlığı çözme sözü vermişti. Kellogg geçtiğimiz yıl yazdığı yazılarda Trump’ın bu vaadini nasıl yerine getirebileceğine dair bir fikir veren bir yol önerdi.”
“Kellogg’un Trump’a çok sadık olduğuna inanılıyor ve muhtemelen bu yüzden bu atamayı aldı. Bu, Rusya, Ukrayna ve Avrupalı müttefiklere, Başkan’ın Ukrayna ve Rusya hakkındaki görüşlerini doğrudan yayınlayacağına dair bir işaret. Kellogg makalelerinde Ukrayna’nın toprak iddialarını tanırken cephe hattında ateşkes önerdi. Ukrayna’nın uzun menzilli füze kullanımına yönelik tüm kısıtlamaları kaldırma tehdidiyle Putin’i müzakere masasına oturmaya zorlama çağrısında bulundu, ancak masada yer almasını sağlamak için ABD’nin Kiev’e yaptığı askeri yardımı sona erdirme tehdidinde bulunmanın da gerekli olduğunu söyledi.”
“Ateşkes planı ABD’nin askeri harekata verdiği desteğin azaltılacağı sinyalini veriyor. Bu aynı zamanda Biden yönetiminin çatışmayla ilgili tutumundan bir sapma anlamına gelir ve Avrupalı müttefiklerin tepkisiyle karşılaşabilir.”
“Bu hamlenin Avrupalı müttefikler arasında Trump’ın Rusya ve Ukrayna arasında barışa aracılık etmeye çalışacağı yönündeki korkuları yatıştırması pek mümkün görünmüyor. Batılı liderler, Trump’ın koşullarının Ukrayna’nın uzun vadede zararına olabileceğinden endişe ediyor; Kiev’e toprak bırakması için baskı yapmak ya da gelecekte Rusya’nın saldırganlığını caydırmak için Ukrayna’ya yeterli güvenlik garantisi vermemek gibi.”
“Biden yönetimini Ukrayna’ya milyarlarca dolar değerinde silah ve mühimmat gönderdiği için açıkça eleştirdi. Ve geçen hafta Başkan Joe Biden’ın Ukrayna’nın Rusya topraklarına uzun menzilli füzeler fırlatmasına izin verme kararının ardından çatışmanın kontrolden çıkabileceği uyarısında bulundu.”