AMERİKA

ABD, çip yatırımları için önceliğini Vietnam’a verecek

Yayınlanma

Washington’ın, tedarik zincirlerini güçlendirmek için Vietnam’ın çip sektörüne fon aktarmaya hazır olduğu kaydedildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ekonomik büyüme, enerji ve çevreden sorumlu müsteşarı Jose Fernandez, ABD’nin yarı iletken eğitimi, siber güvenlik ve iş ortamının küresel olarak iyileştirilmesi için 500 milyon dolar içeren Çip ve Bilim Yasası’nın bir bölümü için yedi ülkeyi hedeflediğini söyledi.

Fernandez Nikkei Asia’ya verdiği bir röportajda, “Desteğimizden faydalanma potansiyeline sahip olduğunu düşündüğümüz ülkelerin bir listesini yaptık ve Vietnam düşündüğümüz ilk ülkelerden biriydi” dedi.

Fernandez, Vietnam’ın da elektrikli araçlar ve bataryalar için kullanılabilecek temiz enerji ve madenler gibi hayati sektörlere yatırım çekmek için çok geç olmadan harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Fernandez, yetkililerle yenilenebilir enerji konusunu da görüştüğünü ve izinlerle ilgili sorunların, yalnızca temiz enerji kullanmayı taahhüt eden çip şirketleri de dahil olmak üzere 8 milyar dolarlık ABD yatırımını engelleyebileceğini söyledi.

ABD, Çip Yasası kapsamındaki dış yardımları Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün şubat ayında açıklanacak tavsiyelerine göre tahsis edecek. Fernandez, çalışmanın Vietnam’ın yarı iletken endüstrisini geliştirmek için eğitim gibi nelere ihtiyacı olduğunu şirketlere sormayı içerdiğini söyledi.

Çin’den sonra ikinci sırada

Vietnam elektronik, giysi ve gıda ihracatında üst sıralarda yer alıyor ve ABD’nin tedarik zincirlerini Çin’den uzaklaştırma girişimlerinde önemli bir düğüm noktası.

ABD Jeolojik Araştırma verilerine göre Vietnam, nadir toprak metalleri rezervleri bakımından Çin’den sonra dünya genelinde ikinci sırada yer alıyor, ancak ne kadarının çıkarılabileceği belirsiz.

ABD, on yıllardır Çin’in düşük maliyetli üretiminin hakim olduğu ve Washington’un stratejik bir zafiyet olarak gördüğü nadir toprak pazarındaki varlığını yeniden inşa etmeyi amaçlıyor. ABD’de 2017 gibi yakın bir tarihte nadir toprak üretimi yoktu. Amerika kendi madenlerini yeniden canlandırıyor, 13 ülkeyle mineraller konusunda mali ve diplomatik desteği koordine etmek için bir anlaşma yaptı ve Vietnam’a yataklarını araştırmasına yardım etmeyi teklif etti.

Fernandez, “Dünyada kritik minerallere karşı büyük bir açlık var,” dedi.

ABD yatırımlarının Çin dışına kayması sorulduğunda ise Fernandez şunları söyledi: “Bu bir fırsat. Vietnam daha da büyük bir üretim merkezi olma potansiyeline sahip.”

Ülkenin genç işgücünün bir değer olduğunu da sözlerine ekleyen Fernandez, Biden’ın ülkeyi ziyareti sırasında öğrencilere “Bundan faydalanın, çünkü sonsuza kadar burada olmayabilir” dediğini aktardı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın eylül ayında Vietnam’a yaptığı ziyaret sırasında ikili ilişkileri geliştirmesinden bu yana, ülke bir piyasa ekonomisi olarak kabul edilme kampanyasını hızlandırdı. Fernandez, “Bu siyasi bir karar değil,” dedi ve ekledi: “Yasalar tarafından yönetilen yarı-yargısal bir süreç.”

Ho Chi Minh City ve Hanoi’ye uğradıktan sonra pazartesi günü Filipinler’e giden Fernandez, ardından Güney Kore’ye geçecek.

Çok Okunanlar

Exit mobile version