Diplomasi
Belarus, Rusya ile ortak ‘Batı-2025’ tatbikatını sınırdan iç bölgelere kaydırıyor

Belarus Savunma Bakanı Viktor Hrenin, Rusya ile eylül ayında yapılması planlanan “Batı-2025” ortak askeri tatbikatının ana manevralarının, bölgesel gerilimi azaltmak amacıyla batı sınırlarından ülkenin iç kesimlerine kaydırılacağını duyurdu.
Belarus Savunma Bakanı Viktor Hrenin, Rusya ile eylül ayında gerçekleştirilmesi planlanan “Batı-2025” ortak stratejik tatbikatının ana manevralarının, bölgesel gerilimi düşürmek amacıyla batı sınırlarından ülkenin iç kesimlerine kaydırılacağını açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Hrenin, bu kararın Minsk’in diyaloğa, uzlaşmaya ve gerilimi azaltmaya hazır olduğunu teyit ettiğini vurguladı.
‘Tatbikat kimseyi hedef almıyor’
Bakan Hrenin, tatbikatın herhangi bir ülkeye karşı yöneltilmediğini ve Avrupa’da NATO ülkeleri tarafından yürütülen operasyonel ve muharebe hazırlık faaliyetleriyle yoğunluk ve ölçek açısından “kıyaslanamaz” olduğunu belirtti.
Hrenin, “Batı” tatbikatlarının düzenlenmesinin “bazı Avrupa devletlerinin askeri-politik liderliği tarafından basmakalıp varsayımlara yol açtığını” ifade etti.
Savunma Bakanı’na göre, manevraların ülkenin içlerine kaydırılması ve parametrelerinin düşürülmesi, Minsk’in bu tutumunu destekliyor.
Rusya ve Belarus devlet başkanlarının 29 Eylül 2009 tarihli kararı uyarınca iki yılda bir düzenlenen ortak Rus-Belarus stratejik tatbikatı “Batı-2025″in eylül ayında yapılması planlanıyor.
Belarus Savunma Bakanlığı Uluslararası Askeri İşbirliği Dairesi Başkanı ve Savunma Bakan Yardımcısı Valeriy Revenko, tatbikata 13 binden fazla askerin katılacağını bildirmişti.
Belarus Güvenlik Konseyi Başkanı Aleksandr Volfoviç ise manevraların Rusya ve Belarus’un ortak savunma alanını korumayı amaçladığını kaydetmişti.
Rusya Savunma Bakanı Andrey Belousov, manevraların her iki ülkenin poligonlarında eş zamanlı olarak gerçekleştirileceğini söyledi.
Tatbikat hazırlıkları kapsamında, ocak ayı ortasında Belarus ve Rusya Birlik Devleti bölgesel kuvvetler grubunun Birleşik Komutanlığı’nın ortak kurmay eğitimi başlamıştı.
Litvanya, Rusya ve Belarus sınırına mayın döşemek için 1,1 milyar avro harcayacak
KGAÖ tatbikatlarıyla bağlantılı
“Batı-2025” tatbikatı, 1-6 Eylül tarihleri arasında yine Belarus topraklarında yapılacak olan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) tatbikatlarıyla da bağlantılı olacak.
Planlanan tatbikatlar nedeniyle Bild gazetesi, Suwalki Koridoru sakinlerinin Rusya’nın bir “saldırı düzenlemesinden” endişe duyduğunu yazmıştı.
Suwalki Koridoru, Belarus ile Kaliningrad oblastı toprakları arasında yaklaşık 100 kilometre uzunluğunda bir kara şeridi olup, fiilen Polonya ve Litvanya sınırında yer alarak Baltık ülkelerini diğer NATO üyelerinden ayırıyor.
Alman ordusu Genel Müfettişi Carsten Breuer, bu bölgeyi Baltık bölgesinin savunması için hayati öneme sahip stratejik bir yer olarak nitelendirmişti.
Litvanya ve Polonya makamları henüz Suwalki Koridoru sakinlerini tahliye etme planlarını açıklamadı ancak Belarus ve Rusya ile olan sınırlarını mayınlama niyetinde olduklarını belirtmişlerdi.
Almanya, Belarus sınırına yakın bir noktada, Litvanya’da asker konuşlandırma kararı almıştı. Bild‘in haberine göre, Suwalki Koridoru sakinleri, Almanya Başbakanı Friedrich Merz’in Rusya topraklarına yönelik uzun menzilli silahlarla saldırı kısıtlamalarının kaldırıldığı yönündeki açıklamasının ardından bölgeyi terk etmeye başlamıştı.
Moskova, NATO ülkelerine saldırı planları olduğu iddialarını reddediyor. 2023 yılı sonunda dönemin Kaliningrad Valisi Anton Alihanov, Suwalki Koridoru’nun lojistik ve askeri teçhizatın hareketi için elverişsiz olan karmaşık arazi yapısı nedeniyle Rusya için ilgi çekici olmadığını belirtmişti.