ORTADOĞU

Beşar Esad 12 yıl sonra Umman’a gitti, ABD rahatsız

Yayınlanma

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Arap ülkeleriyle normalleşme girişimleri kapsamında Pazartesi günü Umman’a gitti.

Suriye Devlet Başkanı Esad, Umman Sultanı Haysem Bin Tarık ile Maskat’taki El Bereke El Amir  Sarayı’nda görüştü. 12 yıl sonra Umman’a giden Esad’ın deprem sonrası Şam merkezli diplomasi trafiğine hız vermesi bekleniyor.

Harici’ye Şam’dan bilgi veren kaynak, Beşar Esad’ın ziyaret programında önümüzdeki günlerde Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Cezayir’i de ziyaret etmesinin beklendiğini dile getirdi.

Deprem diplomasisi hız kazandı

6 Şubat’ta Türkiye merkezli gerçekleşen depremlerin ardından Suriye’de de büyük yıkım meydana geldi. Çok sayıda Arap ülkesi Suriye’ye insani yardımda bulunmak için seferber oldu. Suriye – Arap dünyası ilişkilerini onarmak için yürütülen diplomatik çabalar, depremin yarattığı insani felaketin de etkisiyle daha da hız kazandı.

Deprem sonrası Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ürdün dışişleri bakanları Suriye’yi ziyaret etti.

2018 yılında Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Suriye ile savaş nedeniyle kopan diplomatik ilişkileri onarma yoluna girmişti. Geçtiğimiz yıl da Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, savaş sonrasında ilk resmi ziyaretini BAE’ye yapmıştı.

Pazartesi günü Umman’a yapılan ziyaretle normalleşme yolunda bir adım daha atılmış oldu. Arap ülkeleri içinde denge siyasetini ısrarla yürüten Umman yönetimi ilişkilerin düzeyi düşse de Suriye ile ilişkileri bütünüyle kopartmamıştı.

Umman Suriye’nin dönüşünü bekliyor

Ziyarette Umman Sultanı Haysem Bin Tarık, deprem nedeniyle Suriye halkına başsağlığı diledi.  Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad da dayanışma gösteren Umman halkına ve hükümetine teşekkürlerini iletti. Suriye’nin kardeş bir Arap ülkesi olduğunu belirten Sultan Heysem bin Tarık, Suriye’nin bütün Arap dünyasıyla ilişkilerinin normale dönmesini dört gözle beklendiğini kaydetti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan al-Suud Arap ülkeleri arasında Suriye’ye yönelik tecrit ve dışlama politikasının bitirilmesi yönünde uzlaşı oluşmaya başladığını açıklamıştı. Geçtiğimiz hafta sonu Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşan Suudi bakan, “Mevcut durumun sürdürülemez olduğunu konusunda yalnızca Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi üyesi olan ülkeler arasında değil Arap dünyası arasında da giderek artan bir uzlaşı var” ifadelerini kullanmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise Suriye ile ilişkilerin normalleştirilmesine karşı tutumunu sürdürüyor. ABD’nin BM Büyükelçisi Linsa Thomas Greenfield, ABD’nin Suriye halkına insani yardımları doğrudan yapacağını söylemişti. Greenfield, “Suriye halkı Esad’ın yaptıklarını unutmayacak. O kendi halkını öldürdü. Esad eylemlerini doğal afeti kullanarak temizleyemez” ifadelerini kullanmıştı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version