AMERİKA

Biden TIME’a konuştu: İsrail savaş suçu işlemiyor, Çin ile savaş gündem dışı değil

Yayınlanma

ABD Başkanı Joe Biden, TIME’ın Washington büro şefi Massimo Calabresi ve genel yayın yönetmeni Sam Jacobs’a neredeyse sadece Başkanın dış politika gündemine odaklanan ve hem görevdeki ilk dönemine hem de olası bir ikinci döneme bakan uzun bir röportaj verdi.

Biden, özellikle Ukrayna savaşına yanıt verme konusundaki liderliği söz konusu olduğunda, politikalarını agresif bir şekilde savundu. Trump gibi Biden da özellikle Amerika’nın küresel liderliğini sürdürme ve müttefiklerini destekleme konusunda rakibiyle arasındaki farkları vurgulamayı ihmal etmedi.

Biden, ABD’nin II. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş sırasında oynadığı küresel rolü tekrar oynayıp oynayamayacağına ilişkin ilk soruya yanıt olarak, “Biz dünya gücüyüz,” cevabını verdi.

“İsrail’in savaş suçu işleyip işlemediği belirsiz”

Başkan, İsrail’in Refah’ı işgalinin “kırmızı çizgisini” aşıp aşmadığına ilişkin değerlendirmesi istendiğinde, açıklamanın Tel Aviv ile devam eden görüşmeleri tehlikeye atacağını öne sürdü.

Biden, “Şu anda bu konuda konuşmayacağım, (…) Şu anda İsraillilerle konuşma sürecindeyim. Size söylersem, yazarsınız. Bunu yazmanın zamanı değil,” dedi.

Biden İsrail ve Başbakan Binyamin Netanyahu’ya yönelik bazı “hafif” eleştirilerde de bulundu. İsrail’in savaş stratejisinin 11 Eylül sonrası Amerikan hatalarını tekrarlama riski taşıdığını ve “sonsuz bir savaşa” yol açabileceğini söyledi ve insanların Netanyahu’nun iç siyasi amaçlar için savaşı sürdürmeye kararlı olduğu sonucunu çıkarması için “her türlü neden” olduğunu söyledi.

Başkan ayrıca İsrailli mevkidaşı ile “en büyük anlaşmazlığının” Netanyahu’nun “iki devletli bir çözüm olması gerektiği” inancını paylaşmaması olduğunu söyledi.

Başkan, savaş nedeniyle Hamas’ı suçladı

Biden hem savaşın başlamasının hem de sona erdirilememesinin sorumluluğunu Hamas’a yükledi.

İsrail’in uluslararası hukuku ihlal edip etmediği sorulduğunda Başkan, 7 Ekim’de “Hamas tarafından işlenen vahşetten” bahsetti. Ateşkes anlaşmasına varılamamasının Hamas’tan mı, İsrail’den mi yoksa her ikisinden mi kaynaklandığı sorulduğunda ise Biden, gerekçesi net olmasa da Hamas’ı suçladı.

“Hamas bunu yarın sona erdirebilir,” iddiasında bulunan Biden, Netanyahu’nun “rehineleri geri almak için her şeyi yapmaya hazır olduğunu” vurguladı.

Biden ayrıca İsrail’in uluslararası hukuku ihlal edip etmediği konusunda da kesin konuşmayarak İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) savaş suçu işleyip işlemediğine dair kanıtların “belirsiz” olduğunu ve “uygunsuz” eylemlerde bulunmuş olsalar da İsrail’in açlığı bir savaş silahı olarak kullandığına inanmadığını söyledi.

Amerikan başkanına göre Putin, SSCB’yi yeniden kurmak istiyor

Biden, yönetiminin Ukrayna’daki savaşa yaklaşımının başarılı olduğunu kararlılıkla savundu ve savaşın mevcut durumu ya da savaşı sonuçlandırma stratejisi hakkında herhangi bir şey söylemedi.

Biden, savaş alanındaki durum ve bu noktada Rusya ile bir barış anlaşmasına varmanın savaştan çıkmanın en iyi yolu olup olmadığı yönündeki bir soruyu ise reddetti.

Biden, “Bu arada [Rusya’nın işgali ile bugün arasında] olanları neden atladığınızı bilmiyorum. Rus ordusu yok edildi. Bunun hakkında yazmıyorsunuz. Korkunç bir şekilde yok edildi,” iddiasında bulundu.

Benzer şekilde gerilimin tırmanması ve gelecekte bir NATO-Rusya savaşı olasılığı hakkındaki soruları da “Ukrayna konusunda bir şeyler yapmazsak savaş için kaygan bir zemindeyiz,” diyerek reddetti.

Biden savaşın sona ermesinin nasıl bir şey olacağı ya da Washington’un bu yöndeki planının ne olduğu konusunda herhangi bir ayrıntı vermedi ve sadece kendi barış anlayışının “Rusya’nın asla, asla, asla Ukrayna’yı işgal etmemesini sağlamak” olduğunu söyledi.

Biden, Putin’in 2022’de yaptığı bir konuşmaya atıfta bulunarak, “Bunun Sovyetler Birliği’ni yeniden kurmanın bir parçası olduğunu söylüyor. Her şey bununla ilgili. Bu sadece bir parçası olmakla ilgili değildi: NATO’nun olduğu ve Polonya’nın, herkesin ait olduğu o diğer birliğin olduğu günlere geri dönmek istiyordu. İşte mesele buydu,” dedi.

Çin’e askeri müdahale ihtimalini yok saymadı

Biden, Çin’in Tayvan’a müdahale etmesi durumunda “askeri güç kullanmayı göz ardı etmediğini” söyledi, fakat “Xi Jinping’e, Tayvan için bağımsızlık peşinde olmama politikasına katıldığını” söylediğini ekledi.

Asya-Pasifik’in diğer bölgelerinde ise Başkan Japonya’nın savunma harcamalarındaki artışı, Quad’ın oluşumunu ve ABD’nin bölgedeki diğer askeri yatırımlarını övdü.

Biden, “Pasifik’te daha önce hiç olmadığımız kadar güçlüyüz. Bu arada Çin bu konuda çok endişeli. [Xi Jinping] tüm bunları neden yaptığımı bilmek istedi. Ben de bunları yapmamın basit bir nedeni olduğunu söyledim: statükoyu değiştiremeyeceğinizden emin olmak için,” ifadelerini kullandı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version