Bizi Takip Edin

AMERİKA

Biden’ın Ukrayna’ya 20 milyar dolarlık yardımı göndermeye zamanı olmayacak

Yayınlanma

ABD Başkanı Joe Biden, 2025’te görevi devredecek olmasına rağmen, Ukrayna’ya yapmayı planladığı 20 milyar dolarlık askeri yardımı gönderebilmek için yeterli zamana sahip olmayacak. Beyaz Saray, Ukrayna’nın asker sayısını artırması gerektiğini savunurken, yeni ek taleplerle birlikte Pentagon’un Ukrayna’ya silah ve teçhizat gönderme süreci giderek daha karmaşık hale geliyor.

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin Beyaz Saray kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, 20 Ocak 2025’te göreve başlayacak olan seçilmiş Başkan Donald Trump’ın görevi devralmadan önce Ukrayna’ya göndermeyi planladığı 20 milyar dolarlık askeri yardımı tamamlama şansı olmayacak.

Kaynaklara göre Biden yönetimi, bu büyük yardım miktarını göndermek için zaman sıkıntısı yaşıyor.

Halihazırda Pentagon’un kendi stoklarından Ukrayna’ya silah ve teçhizat göndermesine olanak tanıyan 6,5 milyar dolardan fazla bir fon mevcut.

Fakat bakanlık, ABD kuvvetlerinin muharebe etkinliğini etkilemeden her ay Ukrayna’ya gönderebileceği silah miktarının sınırına ulaşmış durumda.

Ayrıca, şu anda Ukrayna’ya yapılan silah teslimatlarında lojistik sorunlarla karşılaşılıyor.

Habere göre Beyaz Saray, iki hafta önce Biden’ın görev süresi bitmeden önce bu fonun tamamını göndereceğine dair bir açıklama yapmıştı.

Ancak, sonrasında bu açıklamayı geri çekerek, Ukrayna’nın seferberlik konusunda daha katı kurallar getirilmesi gerektiğini savunmaya başladı. Özellikle, Associated Press (AP) tarafından aktarılan bilgilere göre, ABD yönetimi, Ukraynalı yetkililere askere alma yaş sınırını 25’ten 18’e çekmeleri için çağrıda bulunuyor.

ABD, Ukrayna’dan zorunlu askerlik yaşını 18’e indirmesini istedi

Beyaz Saray, Ukrayna’nın yeterince silahlanmış olduğunu ancak daha fazla askere ihtiyaç duyduğunu düşünüyor.

Politico da 27 Kasım’da, Biden yönetiminin, Ukrayna’ya yapılacak yeni bir yardım için gizlice 24 milyar dolar daha talep ettiğini bildirdi.

Bu talep, Pentagon’un acil durum fonunun yeni dilimini kapsıyor ve Ukrayna’ya silah ve teçhizat alımının yanı sıra, ABD’nin kendi silah stoklarını yenilemek için kullanılacak.

Talep edilen fonların yaklaşık üçte ikisi, yani 16 milyar dolar, ABD stoklarının yenilenmesine ayrılacak. Kalan 8 milyar dolar ise, Pentagon’un, Ukrayna birliklerine silah tedarik etmek amacıyla Amerikalı şirketlerle yaptığı sözleşmelere aktarılacak.

AMERİKA

ABD Dışişleri: Suriye’ye yaptırım politikasında değişiklik yok

Yayınlanma

ABD Dışişleri Bakanlığı, Heyet Tahrir eş-Şam’a (HTŞ) yönelik yaptırımları kaldırma planının olmadığını açıkladı. Sözcü Matthew Miller, gelecekteki politikaların örgütün eylemlerine bağlı olacağını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Washington’un Heyet Tahrir eş-Şam’a yönelik yaptırımları kaldırmayı ya da HTŞ’yi yasaklı örgütler listesinden çıkarmayı şu an için düşünmediğini belirtti.

Miller, dün düzenlediği basın toplantısında, Suriye’de HTŞ’nin fiilen iktidara gelmesiyle birlikte ABD’nin yaptırım politikasında herhangi bir değişiklik yapmayı planlayıp planlamadığına dair soruyu yanıtladı.

Miller, “Şu an itibarıyla bu gruba yönelik yaptırımları gözden geçirmek için bir sürecimiz bulunmuyor,” ifadesini kullandı.

Ayrıca Miller, gelecekte ABD’nin yaptırım politikasında değişiklik yapabileceğini, ancak bunun söz konusu örgütün eylemlerine bağlı olacağını ifade etti.

Sözcü, “Eğer örgütler belirli adımlar atarsa elbette yaptırım politikamız gözden geçirilebilir. Ancak bugün için paylaşacak yeni bir gelişmemiz yok,” diye ekledi.

Öte yandan, 8 Aralık’ta silahlı gruplar Suriye’de iktidarı ele geçirerek Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetinin düştüğünü ilan etti.

Esad, yakın çevresiyle birlikte Moskova’ya giderek siyasi sığınma talebinde bulundu.

AB, ABD ve Britanya HTŞ’yi “kısık ateşte pişirecek”

Okumaya Devam Et

AMERİKA

USAID’den Ermenistan’da 3,5 milyon dolarlık proje

Yayınlanma

ABD’nin uluslararası kalkınma ajansı USAID, Ermenistan’da eğitim ve kültür alanlarında 3,5 milyon dolarlık bir projeye başlıyor.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), Ermenistan’da eğitim ve kültür projelerini kapsayan “Eğitim ve Kanıt Platformu” adlı yeni bir program başlatıyor.

Ajans, bu proje için 3,5 milyon dolarlık bir bütçe ayırarak, eğitim ve kültür projelerinin etkinliğini değerlendirme ve kontrol sistemlerini geliştirmeyi hedefliyor.

Program, “demokrasi ve yönetim”, ekonomi, tabii kaynakların yönetimi ve toplumsal cinsiyet gibi USAID’in geleneksel çalışma alanlarını içeriyor.

Proje kapsamında yerli uzmanlar, Amerikan misyonunun stratejik kararlarına temel olacak bağımsız analizler ve raporlar hazırlayacak.

Bu süreçte, yerel halkın USAID programlarına dahil edilmesi için yöntemler de geliştirilecek.

Söz konusu program, Ermenistan’ın kültürel ve eğitim alanlarında ABD’nin etkisini artırma girişimi olarak öne çıkıyor.

Ermenistan’da halihazırda ABD etkisini artırmaya yönelik çabaların sürdüğü bilinirken, bu yeni projenin ülkedeki siyasi dirençle karşılaşması düşük bir ihtimal.

ABD ve Ermenistan’dan ‘güvenlik işbirliği’ adımları

Okumaya Devam Et

AMERİKA

Pentagon ve SpaceX’ten Ukrayna’ya Starshield desteği

Yayınlanma

Pentagon ve SpaceX, Ukrayna’nın güvenli iletişim ağı Starshield’e erişimini genişletme konusunda anlaşmaya vardı. 2025 yılında başlayacak hizmet kapsamında, toplamda 3 bin terminale kesintisiz internet erişimi sağlanması hedefleniyor.

SpaceX ve ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna’nın daha güvenli bir Starlink uydu ağı versiyonu olan Starshield’e erişimini genişletme konusunda anlaşmaya vardı.

Bloomberg’in haberine göre, bu anlaşma Ukrayna’nın sahip olduğu 2 bin 500 terminalin, hacklenmesi veya müdahale edilmesi çok daha zor olan şifreli bir iletişim kanalı olan Starshield’e bağlanmasını içeriyor. Şu ana kadar sadece 500 terminal bu sisteme erişim sağladı.

ABD Uzay Komutanlığı, iki sözleşme kapsamında toplamda 3 bin terminalin hizmet vereceğini açıkladı. Bu sözleşmelerin ana hedefi, Ukrayna’da internete kesintisiz erişim sağlıyor. Hizmetlerin 2025 yılında başlaması planlanıyor.

Ancak Bloomberg, SpaceX’in Ukrayna’ya desteğini sürdürme konusundaki rolünün belirsiz olduğunu vurguluyor.

Haberde, SpaceX’in CEO’su ve Forbes’a göre 354,9 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanı olan Elon Musk’ın, ABD eski Başkanı Donald Trump’ın danışmanlarından biri olduğu hatırlatılıyor.

Trump, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşını en kısa sürede sonlandırma sözü vermişti.

Ekim ayında The Wall Street Journal, ABD, Avrupa ve Rusya’daki mevcut ve eski yetkililere dayandırdığı haberinde, Musk’ın 2022’den beri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile düzenli temas halinde olduğunu bildirmişti.

Habere göre bu görüşmeler hem kişisel hem iş hem de jeopolitik konularla ilgiliydi. Özellikle 2023’ün sonlarında Putin’in, Musk’tan Çin’in çıkarları doğrultusunda Tayvan’da Starlink hizmetlerini etkinleştirmemesini istediği iddia edilmişti.

Fakat Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin’in Musk ile yalnızca bir kez telefonda görüştüğünü ve düzenli temasın olmadığını belirterek bu iddiaları reddetti.

2022’de Musk, Ukrayna’ya sağladığı Starlink terminallerini ücretsiz olarak sunmaya devam edemeyeceğini açıklamış ve yeni cihazlar tedarik etmeyi reddetmişti.

Daha sonra SpaceX, “Üçüncü Dünya Savaşı’na yol açabilecek bir çatışmanın tırmanmasına izin vermeyeceğiz,” diyerek ağının askeri kullanımına kısıtlamalar getirdi.

Ancak Haziran 2023’te SpaceX, Pentagon ile Ukrayna’ya Starlink hizmetleri sağlamak için 23 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı. Sağlanan terminal sayısı ise açıklanmadı.

WSJ: Elon Musk ile Vladimir Putin düzenli temas halinde

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English