Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) bağımsız Çek Parlamenter Ondřej Dostál, Euractiv.cz’ye verdiği bir mülakatta AP’de yeni bir “muhafazakâr-sol” ittifakın kurulma aşamasında olduğunu ve bir yıl içinde resmen kurulabileceğini açıkladı.
Dostál, “11 Çarşamba günü Almanlar, Slovaklar ve bizim bir koordinasyon toplantısı yapacağımızı bildirmekten mutluluk duyuyorum,” diyerek yeni ittifakı oluşturacak üç bağımsız partiye atıfta bulundu: Stačilo! (Yeter! – Çekya), Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW – Almanya ve Smer (Slovakya).
Yeni ortaya çıkan bu grup “ilerici-liberal” solla arasına mesafe koymaya çalışıyor ve bunun yerine işçi hakları, barış ve iktisadi istikrar gibi daha geleneksel sol değerlere odaklanıyor.
Dostál, henüz bir grup oluşturmayacaklarını, diğer ülkelerdeki partilere bağlı olarak bunun belki bir yıl içinde gerçekleşmesini beklediklerini açıkladı.
Çek parlamenter, “En azından siyasi delegasyonlarımızın oylama konusundaki görüşleri, ortak pozisyonlar ve yüksek uzmanlık gerektiren konularda asistanların işbirliği konusunda güçlerini birleştirebiliriz,” diye ekledi.
Açıklanan partiler bir araya geldiğinde halihazırda toplam 13 AP üyesi var: Stačilo!’nun 2, BSW’nin 6 ve Smer’in 5. Bir zamanlar S&D grubunun üyesi olan Smer’in üyeliği, Ekim 2023’te sağcı Slovak Ulusal Partisi ile koalisyon hükümeti kurması üzerine askıya alınmıştı.
AB kuralları, bir siyasi grubun Avrupa Parlamentosu’nda bir grup oluşturabilmesi için yedi üye ülkeden en az 25 milletvekiline sahip olmasını gerektiriyor. Dostál bu eşiğe ulaşılabileceğinden emin ve “Her ikisi de başarılabilir,” dedi.
Bu yeni oluşumun başka hangi partilerin ilgisini çekebileceği sorusuna Dostál sadece “Avrupa’nın Güneyi’ndeki potansiyel ortakları” ima etti.
Dostál ayrıca Avrupa’daki ulusal seçimlerin “muhafazakâr-sol” partilere olan desteği daha da artıracağından emin. Çek vekil, buna Sahra Wagenknecht’in partisinin Almanya’nın Saksonya ve Thüringen eyaletlerindeki son seçim başarısını örnek gösteriyor.
Ortaya çıkan “muhafazakâr-sol” ittifak partileri birçok kilit konuda kritik pozisyonları paylaşıyor.
Bu partiler göç konusunda daha sıkı kontrolleri savunuyor. Örneğin BSW, Almanya’nın altyapısının mevcut akın karşısında yetersiz kaldığını savunuyor ki bu görüş bloktaki diğer partiler tarafından da paylaşılıyor.
Rusya ve Ukrayna konusunda ise ittifak diplomatik çözümler için bastırıyor ve Ukrayna’ya silah sevkiyatının devam etmesine karşı çıkıyor.
Bu partiler iklim politikasına, özellikle de AB’nin Yeşil Mutabakatı’na şüpheyle yaklaşıyor ve bunu geleneksel enerji sektörlerine bağımlı istihdam ve endüstriler için bir tehdit olarak görüyor.