DİPLOMASİ

Birleşik Krallık Hint-Pasifik ticaret bloğuna resmen katıldı

Yayınlanma

Birleşik Krallık 15 Aralık Pazar günü, Brexit’ten bu yana ülkenin en büyük ticaret anlaşması olarak nitelendirilen bir anlaşma ile Hint-Pasifik ticaret bloğuna katılan ilk Avrupa ülkesi oldu.

Birleşik Krallık aynı zamanda bölgeye kıyısı olmayıp da anlaşmaya dahil olan ilk ülke.

Birleşik Krallık resmi olarak Trans-Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşmanın (CPTPP) 12. üyesi oldu.

Londra katılım anlaşmasını geçen yıl resmen imzalamıştı. Yetkililer üyeliğin Birleşik Krallık’ın zayıflayan ekonomisini yılda 2,5 milyar dolar kadar artıracağını umuyor.

Hükümet rakamlarına göre, eylül ayı sonuna kadar olan 12 aylık dönemde Britanya’nın toplam ticaret hacmi 1,7 trilyon sterlin (2,15 trilyon dolar) olarak gerçekleşti.

İttifak, G7 üyeleri Kanada ve Japonya’nın yanı sıra uzun süredir müttefik olan Avustralya ve Yeni Zelanda ile Brunei, Şili, Malezya, Meksika, Peru, Singapur ve Vietnam’dan oluşuyor.

2018 yılında kurulan birlik, Pekin’in katılmak için başvuruda bulunmasına rağmen Çin’in bölgedeki hakimiyetine karşı bir oluşum olarak görülüyor.

Küresel gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yaklaşık %15’ini oluşturan blok, İngiliz işletmelerine 500 milyondan fazla insanın yaşadığı bir pazara ticari erişim sağlayacak.

Bir önceki Muhafazakâr hükümet Temmuz 2023’te Britanya’yı birliğe üye yapmış, dönemin İş ve Ticaret Bakanı Kemi Badenoch da bunu Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılmasından bu yana yapılan “en büyük ticaret anlaşması” olarak nitelendirmişti.

Birleşik Krallık, 2021’in başında AB’nin tek pazarından ayrıldığından bu yana Avustralya, Yeni Zelanda ve Singapur da dahil olmak üzere Brexit sonrası bir dizi ticaret anlaşması imzaladı.

Ayrıca Körfez ülkeleriyle de bir anlaşma peşinde ve geçen ay İşçi Partili Başbakan Keir Starmer, ülkesi ve Hindistan’ın bir serbest ticaret anlaşması için durmuş olan görüşmelere yeniden başlayacağını duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri ile bir serbest ticaret anlaşması hâlâ zor ve Donald Trump ocak ayında Beyaz Saray’a döndüğünde bu ihtimal daha da azalabilir.

Kanada ile yapılacak bir anlaşma da henüz gerçekleşmedi.

Dönemin Ticaret Bakanı Liz Truss, Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılışının üzerinden bir yıl geçtikten sonra, 2021 yılı başlarında katılım başvurusunu yaptığında, CPTPP’ye katılmanın “Birleşik Krallık işletmeleri için AB’nin bir parçası olarak var olmayan muazzam fırsatlar yaratacağı” sözünü vermişti.

Başbakan Boris Johnson yönetimindeki Muhafazakârlar, “Küresel Britanya”yı en son 20. yüzyılın başlarında işgal ettiği küresel ticaretin ön saflarındaki yerine geri getirme sözü vermişti.

Muhalefetteki Muhafazakâr Parti hâlâ bu görüşü savunuyor. Gölge İşletme Bakanı Andrew Griffith geçen hafta yaptığı açıklamada, İngiltere’nin CPTPP’ye girmesinin “ABD ile ticaretle birlikte, AB ile yeniden uyum değil, refaha giden yol olduğunu,” savundu.

Anlaşmanın şartları kesinleşmeden önce yapılan 2021 analizi, Britanya’nın diğer üyelerin çoğuyla zaten ticaret anlaşmaları olması nedeniyle, ülkenin yurtiçi GSYİH’sinde yüzde 0,08’lik yetersiz bir artış öngörüyordu.

Bu arada, hükümetin bütçe izleme biriminin modellemesi, Brexit’in uzun vadede Birleşik Krallık ticaretini yüzde 15 oranında aşağı çekeceğini ve Birleşik Krallık’ın ekonomik verimliliğine yüzde 4’lük bir darbe vuracağını gösteriyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version