DİPLOMASİ

Britanya, dört ülke ile ‘geri kabul anlaşması’ için görüşmeler yürütüyor

Yayınlanma

The Times’ın haberine göre Ermenistan, Fildişi Sahili, Kosta Rika ve Botsvana, Birleşik Krallık hükümetiyle ‘üçüncü ülke sığınma işlemleri anlaşması’ olarak tanımlanan bir anlaşma için görüşmelere başladı.

Ruanda planı iki yıl süren hukuki ve siyasi çekişmelerin ardından hayata geçirilmeye çalışılırken, yeni geri kabul anlaşması imzalanabilecek ülkeler listesinde öncelikli olan bu dört ülkeyle de ilerlemenin durduğu bildirildi.

Britanya Dışişleri Bakanlığı ayrıca Paraguay, Peru, Brezilya ve Ekvator gibi Güney Amerika ülkelerini de değerlendirdi, fakat bu hükümetlerin Londra ile anlaşmaya ‘daha az ilgi duyabileceğini’ düşünüyor.

‘Yedek listede’ yer alanlar arasında Cape Verde, Senegal, Tanzanya ve Sierra Leone de bulunuyor. Yani diğer ‘daha gözde’ hedeflerle yapılan görüşmelerin başarısız olması halinde bu ülkelere de başvurulabilir.

Bu arada Fas, Tunus ve Namibya gibi diğer ülkelerin teknik görüşmelere katılmayı ‘açıkça reddettiği’ ve diğerlerinin de yetkililer tarafından ‘umutsuz girişim’ olarak dışlandığı söyleniyor.

The Times’ın haberine göre Birleşik Krallık, Rishi Sunak’ın İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığına iki ek anlaşma için geçen sonbaharda son tarih vermesinin ardından bu ülkelerle görüşmelere başladı. 

Yetkililerin, Surinam ve Belize gibi bazı küçük devletlerin elendiği, toprak ve nüfus büyüklüğünü de içeren bir fizibilite kriterine göre ülkeleri test ettikleri söyleniyor.

Ruanda Yasa Tasarısı ile ilgili sorunların potansiyel adayları erteleyebileceğine dair endişeler dile getirilirken, örneğin Ermenistan’ın da en az 290 milyon sterline mal olması beklenen Ruanda politikasının sonucunu beklediği söyleniyor.

Üst düzey bir dışişleri yetkilisinin bir yazışmada, “Birçok potansiyel ortak ülkenin Ruanda ile ortaklık konusunda Birleşik Krallık’taki yasal süreci takip ettiğinin ve bu süreç tatmin edici bir şekilde çözülene kadar önemli bir ilişki kurma konusunda temkinli davranabileceğinin bilincindeyiz,” dedi.

O dönemde dışişleri bakanı olan James Cleverly’nin yetkililere, yeni ülkelerin peşine düşmenin Ruanda ile ilgili yasal süreçle aynı zamana denk gelmesi gerektiğini söylediği bildirildi.

Bir hükümet sözcüsü ise, “Birleşik Krallık küresel yasadışı göç sorunlarıyla mücadele etmek üzere bir dizi uluslararası ortakla birlikte çalışmaya devam etmektedir,” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version