Enflasyon ve hayat pahalılığı ile boğuşan Britanya işçileri, son yılların en büyük grev dalgasına imza atarak Ada’yı sarsıyor.
BBC’nin resmi rakamlardan derlediği verilere göre, Ekim ayında Britanya’da 417 bin iş günü grevler nedeniyle kayboldu. Bu rakam, Kasım 2011’den bu yana görülen en büyük grev dalgasına işaret ediyor.
Ulusal İstatistik Kurumu’nun (ONS) iktisadi istatistikler bölümü şefi Sam Beckett, grev dalgasının en çok nakliye ve depolamanın yanı sıra enformasyon ve iletişim sektörünü vurduğunu açıkladı.
ONS’den yapılan açıklama göre, özel sektör işçilerinin ortalama ücret artışı Ağustos-Ekim arasında yüzde 6,9’a ulaşırken kamu sektöründeki artışlar ortalama yüzde 2,7’de kaldı.
Yapılan grevlerin yanı sıra son anda vazgeçilen grevler de var. Örneğin Londralı otobüs şoförleri, ücretlerdeki iyileştirmeleri kabul ettiklerinden grev iptal edildi. Yine tren operatörlerinin 11 Aralık’ta yapılması planlanan grevi de şimdilik iptal edildi.
Tüm krallığı saran postacıların grev dalgası
Kraliyet posta hizmeti Royal Mail’deki emekçiler de Ağustos ayında başladıkları eylemleri Aralık’ta büyütüyorlar. 9 ve 11 Aralık’ta greve çıkan işçiler, 14, 15, 23 ve 24 Aralık’ta da grev çağrısı yaptılar.
Royal Mail’deki yıllık ortalama ücret 32 bin 465 sterlin (742 bin 387 TL), postacıların ortalama yıllık ücreti ise 25 bin 777 sterlin (589 bin 431 TL).
Royal Mail, önümüzdeki 18 ay için işçilere yüzde 9’a varan bir ücret artışı öneriyor. Fakat bu öneri, Britanya’daki resmi yüzde 11,1’lik enflasyonun altında.
Şirket, grevin 100 milyon sterlinlik zarar yarattığını ileri sürdü ve 10 bin işçiyi işten çıkarma planı yaptığını açıkladı. Royal Mail, işçi sendikasını da Noel’i “fidye istemek için” kullanmakla suçladı.
Sendika, CWU, önerilen ücret artışını kabul etmiyor. CWU aynı zamanda değiştirilmek istenen çalışma koşullarına da itiraz ediyor. Bunun arasında hakedişlerin kaldırılmak istenmesi ve pazar günleri zorunlu çalışmanın getirilmesi de yer alıyor.
Royal Mail, özelleştirildiği 2013 yılına kadar devletin mülkiyetindeydi. Postacılık şirketinin şu andaki en büyük hisse sahibi Çek milyarder Daniel Křetínský’nin kontrol ettiği Vesa Equity Investment (yüzde 25). Křetínský’nin İngiliz Premier Lig kulübü West Ham United’da da hissesi bulunuyor.
Demiryolu işçilerinin grevi büyük etki yaratıyor
Bu haftanın olayı ise demiryolu işçilerinin greve çıkması. Bugün Network Rail ve 14 tren operatörünün toplamda 40 bin kişilik işçi grubu greve çıkıyor. RMT sendikasının işçileri de eylemlerine Ağustos ayında başlamışlardı. Grev İngiltere, İskoçya ve Galler’i etkileyecek.
İngiltere ve İskoçya’da sürücü kursu eğitmenleri de grev yapıyor. 15 Aralık’ta Great Western Railway işçilerinin grevi Londra, batı İngiltere ve Galler’i etkileyecek. Aynı gün 52 hastaneden hemşireler iş bırakacak. Kuzey İngiltere ve Yorkshire’daki karayolları işçileri de greve gidecek.
16 Aralık’ta RMT Eurostar tren şirketi güvenlik çalışanları greve gidecek. Aynı gün Heathrow Havaalanı’ndaki bagaj taşıyıcıları 72 saatlik greve başlayacak.
21 Aralık’ta ambulans çalışanları ve diğer Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) emekçileri greve başlayacak.
23 Aralık’ta Heathrow ve Gatwick havaalanlarındaki Kamusal ve Ticari Hizmetler Sendikası’na (PCS) bağlı sınır koruma güçleri grev yapacak.