Alman ekonomisinin bu yılın ilk üç ayında küçülmeye devam edeceği öngörüsünde bulunan ülkenin merkez bankası Bundesbank, hükümet politikasındaki belirsizliğin yanı sıra ulaşım grevleri ve zayıf tüketici ve sanayi talebini adres gösterdi.
Bundesbank pazartesi günkü aylık raporunda ‘stres faktörlerinin muhtemelen ilk çeyrekte devam edeceğini’ söyledi ve bunun ‘ekonomik çıktının bu nedenle tekrar biraz düşebileceği’ anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.
Almanya ekonomisi hem dördüncü çeyrekte hem de 2023’ün tamamında yüzde 0,3 küçülerek geçen yıl dünyanın en kötü performans gösteren gelişmiş ekonomisi oldu.
Merkez bankası, bu yılın başında çok az toparlanma belirtisi olduğunu söyledi ve “Ekonomik çıktıda art arda ikinci düşüşle Alman ekonomisi teknik bir resesyona girecek,” uyarısında bulundu.
Ekonomi Bakanı Robert Habeck geçen hafta yaptığı açıklamada, hükümetin çarşamba günü güncellenmiş bir görünüm yayınladığında bu yıl için büyüme tahminini yüzde 1,3’ten yüzde 0,2’ye ve gelecek yıl için yüzde 1,5’ten yüzde 1’e revize edeceğini söylemişti.
Bundesbank, hükümetin maliye politikasına ilişkin şüphelerin güven üzerinde baskı oluşturduğu konusunda hemfikir göründü ve ‘dönüşüm ve iklim politikasına ilişkin belirsizliğin yüksek kalmaya devam ettiğini’ söyledi. Merkez bankası, son tren ve havaalanı grevlerinin ilk çeyrekte üretimi vurabileceğini, sanayi ve inşaat için sipariş defterlerinin azaldığını da söyledi.
Alman sanayi mallarına yönelik dış talebin son zamanlarda önemli ölçüde düşme eğiliminde olduğunu, ülkedeki tüketicilerin ‘muhtemelen harcamaları konusunda hâlâ temkinli’ olduklarını ve daha yüksek borçlanma maliyetlerinin de yatırımları azaltmaya devam etmesinin muhtemel olduğunu sözlerine ekledi.
Bununla birlikte Bundesbank, özellikle hanehalkı harcamalarının ‘istikrarlı bir işgücü piyasası, keskin bir şekilde artan ücretler ve düşen enflasyon oranı’ arka planına karşı iyileşmeye devam etmesi muhtemel olduğundan, ‘ekonomik çıktıda önemli, geniş tabanlı ve uzun süreli bir düşüş anlamında bir durgunluk’ beklemediğini söyledi.
Financial Times’ın aktardığına göre, Alman bankası Berenberg’in baş ekonomisti Holger Schmieding, Avrupa’nın en büyük ekonomisinde gayri safi yurtiçi hasılanın bu yıl yüzde 0,4 büyüyeceğini tahmin etti.
Schmieding, Alman şirketlerinin sattıklarından daha az ürettikleri ve tedarikçilerden ihtiyaç duyduklarından daha az sipariş verdikleri için hâlâ ‘acı verici bir envanter düzeltmesinden’ muzdarip olduklarını söyledi fakat bunun Paskalya’ya kadar hafifleyeceğini söyledi ve ‘tüketici harcamalarının ilkbahardan itibaren toparlanması gerektiğini’ söyledi.