Almanya’da Federal Meclis (Bundestag) CDU/CSU, SPD, Yeşiller, FDP ve AfD’nin oylarıyla “antisemitizme” karşı bir tasarıyı onayladı.
Perşembe günü (7 Kasım) Berlin’de kabul edilen deklarasyonun başlığı, “Bir daha asla şimdi: Almanya’daki Yahudi yaşamının korunması, muhafaza edilmesi ve güçlendirilmesi” idi.
Tasarı, iktidardaki SPD, Yeşiller ve FDP’nin parlamento grupları ile CDU/CSU tarafından ortaklaşa sunuldu. Federal Meclis ilgili metinde “antisemitik tutum ve eylemlerdeki” artış olduğunu ileri sürüyor ve bunu “son derece rahatsız edici” olarak nitelendiriyor.
Tasarıya göre, 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonundan bu yana yaşanan gelişmeler, hem “aşırı sağcı ve İslamcı” çevrelerde giderek artan açık ve şiddetli antisemitizmden hem de İsrail bağlantılı ve “solcu anti-emperyalist antisemitizmdeki” artıştan kaynaklanıyor.
Tasarıda federal, eyalet ve yerel makamlara “antisemitik amaç ve içeriğe sahip hiçbir proje ve programın finanse edilmemesini” sağlamaları çağrısında bulunuluyor.
SPD, CDU/CSU, Yeşiller ve FDP de “antisemitizmi” yayan, “İsrail’in var olma hakkını” sorgulayan ya da İsrail’e karşı BDS (Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar) hareketini destekleyen kuruluş ve projelere mali destek verilmesini reddediyor.
SPD Milletvekili Dirk Wiese, kararla birlikte tüm parlamento gruplarına gönderilen “ortak bir sinyalden” söz etti. Wiese, Yahudi inancına sahip insanların Federal Almanya Cumhuriyetinde “bir evlerinin olmasını sağlamak” için mümkün olan her şeyi yapmanın doğru olduğunu söyledi.
Yeşiller Milletvekili Lamya Kaddor ise antisemitizmle mücadeleyi “tüm toplumun görevi” olarak tanımladı. Kararda antisemitizmi önleme konusuna yeterince yer verilmemesini eleştiren Kaddor, antisemitizme karşı bilinçlendirme ve eğitim kampanyaları düzenlenmesi çağrısında bulundu. Yeşil politikacı, “Bu mücadeleyi ancak göçmen olsun ya da olmasın herkesi dahil edersek kazanabiliriz,” dedi.
Yeşil milletvekili Konstantin von Notz da, “Eğer 7 Ekim’deki barbarca saldırılar açıkça alkışlanıyorsa, İsrail’e karşı yok etme fantezileri açıkça dile getiriliyorsa, Yahudileri denize dökmekten bahsediliyorsa, bu açıkça antisemitiktir,” dedi.
AfD’li siyasetçi Jürgen Braun ise Almanya’ya kitlesel göçü “Almanya’daki Yahudi yaşamını tehlikeye atan temel sorun” olarak nitelendirdi.
AfD’li Beatrix von Storch ise, AfD’nin desteğiyle kabul edilen yeni antisemitizm kararında AfD’nin “ithal Müslüman antisemitizmi” konusundaki tutumunu benimsedikleri için Yeşiller’e teşekkür etti.
Sol Parti milletvekili Gregor Gysi, İsrail politikasının ve hükümetinin eleştirilmesine “elbette izin verilmesi” gerektiğini vurguladı. Gysi, “Netanyahu yönetimindeki mevcut açık sağcı hükümet ne yazık ki Orta Doğu ihtilafında çözümün değil, sorunun bir parçasıdır,” dedi.
Sol Parti grubu ve Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW), ayrı ayrı değişiklik önergeleri sunmuş ama reddedilmişti.
BSW grubu aleyhte oy kullanırken Sol Parti çekimser kaldı.