DİPLOMASİ

Çin ABD’yi 2009’dan beri Huawei sunucularını hacklemekle suçladı

Yayınlanma

Edward Snowden tarafından sızdırılan belgelerin ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Çinli telekom devi Huawei’nin sunucularını hacklediğini ortaya çıkarmasından yaklaşık on yıl sonra Pekin saldırıyı resmen kabul etti.

Çarşamba günü yayınlanan bir devlet güvenlik bakanlığı raporunda, NSA’in Özel Erişim Operasyonları Ofisi (TAO) aracılığıyla “önemli veri kaynaklarını” çalmak amacıyla Çin’e “defalarca sistematik ve platform tabanlı saldırılar gerçekleştirdiği” belirtildi.

Bakanlığın resmi sosyal medya platformunda yayınlanan raporda, “[TAO] 2009 yılında Huawei genel merkezindeki sunucuları hacklemeye başladı ve onları izlemeye devam etti” denildi.

TAO, NSA’in siber savaş istihbaratı toplama birimi olup şu anda Bilgisayar Ağı Operasyonları olarak adlandırılmaktadır. 2013 yılında eski bir NSA yüklenicisi olan Snowden, ajansın hedefleri arasında Huawei’nin Shenzhen’deki mühürlü merkezinin de bulunduğunu gösteren dahili belgeleri yayınlamıştı.

Huawei Technologies’e ek olarak, bakanlık raporu Eylül 2022’de Northwestern Polytechnical Üniversitesi’nin hacklenmesini Çin’in ABD siber casusluğunun birincil hedefi haline gelmesinin bir başka örneği olarak listeledi.

Devlet Güvenlik Bakanlığı’nın raporu yayınlaması, karşı istihbarat portföyünün Northwestern Polytechnical Üniversitesi’ne yapılan son siber saldırıyı araştırırken NSA ajanlarını tespit ettiğini açıklamasından ve tüm “dijital casusların” kökünü kazıma sözü vermesinden bir haftadan kısa bir süre sonra gerçekleşti.

“ABD istihbarat kurumlarının başlıca aşağılık siber saldırı ve sır hırsızlığı yöntemlerinin ortaya çıkarılması” başlıklı raporda NSA’nın bir dizi ülkeyi gözetlemek ve sırlarını çalmak için “güçlü bir siber saldırı cephaneliği” inşa ettiği belirtildi.

Bakanlık raporunda, Çin’in siber güvenlik kurumlarının, aralarında Operation Telescreen’in kötü niyetli Bvp47 kodu, Quantum, FoxAcid ve Hive’ın da bulunduğu ve 10 yıldan uzun bir süredir Çin, Rusya ve diğer 45 ülke ve bölgeye karşı kullanılan bir dizi ABD siber saldırı silahı tespit ettiğini söyledi.

Bakanlık, 2020 yılında konum verisi şirketi X-Mode Social’ın ABD askeri ve istihbarat kurumlarıyla yakın bağları olan taraflara bilgi sattığı iddialarına atıfta bulunarak ABD hükümetini, şirketleri sistemlerinde arka kapılar açmaya zorlamak için Yabancı İstihbarat Gözetim Yasasını kullanmakla suçladı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version