ASYA

Çin Başbakanı Li: Yakın tedarik zinciri ortaklıkları kurmaya hazırız

Yayınlanma

Salı günü Pekin’de düzenlenen Çin Uluslararası Tedarik Zinciri Fuarı’nın açılış töreninde  konuşan Li Qiang, “Tüm ülkelerle daha yakın üretim ve endüstriyel tedarik zinciri ortaklıkları kurmaya hazırız” dedi.

Li, Batılı ekonomilerin “riski azaltma” hamlelerinin ortasında Çin’in yabancı yatırımı elde tutmaya yönelik çabalarının bir parçası olarak daha yakın tedarik zinciri bağları kurma sözü verdi.

“Korumacılık ve kontrolsüz küreselleşmenin getirdiği zorluklar ve riskler” konusunda uyarıda bulunan Li, Çin’in uluslararası ve hukukun üstünlüğüne dayalı bir iş ortamı yaratmaya devam edeceğini söyledi.

Pekin, 130’u yabancı şirket olmak üzere 550 katılımcının ve Apple ve Tesla gibi küresel markaların da yer aldığı beş günlük etkinliği, Çin’in hala dünyanın vazgeçilmez fabrikası olduğunun bir göstergesi olarak değerlendiriyor.

Yabancı ticaret odaları, fuarın Çin’de sunulan fırsatları değerlendirmek ve diğer işletmelerin pazarı nasıl değerlendirdiğine dair daha net bir görüşe sahip olmak için bir pencere sağlayabileceğini söyledi.

South China Morning Post’a konuşan Çin’deki Avrupa Birliği Ticaret Odası Başkanı Jens Eskelund, fuarın “Çin’in küresel tedarik zincirlerindeki rolünü nasıl gördüğünün yanı sıra ticaret ve küreselleşmedeki bazı acil sorunların nasıl ele alınabileceğine dair daha net bir pozisyon” göstermesinin beklendiğini söyledi.

Eskelund, “Ayrıca Çin’in küresel tedarik zincirlerini güçlendirmek için sağlayabileceği fırsatların da sergilenmesini bekliyoruz” dedi.

Çin’deki Malezya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Loh Wee Keng, Çin’de halen faaliyet gösteren daha büyük çok uluslu şirketleri gözlemlemek için bir istek olduğunu söyledi.

600’den fazla üyesi olan odanın başkanı Loh, “Biz esas olarak çok uluslu şirketlerin Çin’deki mevcut operasyonlarını ve planlamalarını anlamak istiyoruz” dedi.

Yabancı yatırımcıları çekme seferberliği

Çin, yılın başında sıkı koronavirüs kontrollerini gevşettiğinden beri, Pekin yabancı yatırımcıları cezbetmek için topyekûn bir hamle başlattı.

Ancak Çin, yabancı şirketlerin Çin’de kalan kazançlarını da içeren geniş bir doğrudan yabancı yatırım ölçütü olan doğrudan yatırım yükümlülüklerinde ilk kez üçüncü çeyrekte açık verdiğini bildirdi.

Loh, “Üyelerimizin çoğu kendi yatırım planlarını bu şirketlerin kalkınma stratejisine göre oluşturacak,” diye ekledi.

“Örneğin, tüm tedarik zinciri hala Çin’de olan belirli bir sektör varsa, bu sektörün muhtemelen ülkede hala büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösteren bir tahmin olacaktır.”

ABD ile artan jeopolitik gerilim ve artan güvenlik ihtiyacı gerekçesiyle politikalarını sıkılaştıran Pekin, düşüş eğilimini dengelemek ve azalan güveni ele almak amacıyla bir dizi önlem açıkladı.

İmalat sektörünün önündeki yatırım engellerinin kaldırıldığını ve belirli bölgelerde dijital ekonominin bir kısmının açıldığını duyuran Çin, aynı zamanda gelen seyahatleri kolaylaştırmak için vizesiz girişi daha fazla ülkeye genişletti.

Ancak Çin’in küresel tedarik zincirindeki konumunu sağlamlaştırma hedefinin, küresel ekonomik büyümenin aşağı yönlü olacağına dair revize edilen beklentilerden etkileneceği düşünülüyor.

“Şirketler marjlarını korumak için maliyetleri mercek altına alıyor. İş yapma maliyetinin yüzde 50 ila 75’i doğrudan tedarik zincirlerinden etkilendiğinden, tedarik zincirleri kaçınılmaz olarak bir hedef olacaktır,” diyor yönetim danışmanlığı firması EY-Parthenon’un Asya-Pasifik strateji ve dönüşüm lideri Mads Lauritzen.

Fuarı düzenleyen Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi, 130 yabancı katılımcının yüzde 20’sini Amerikan işletmelerinin oluşturduğunu, bir düzine kadar Avrupalı şirketin de fuarda yer aldığını söyledi.

Organizatör, fuardaki şirketlerin tarım, temiz enerji, dijital teknoloji, sağlık ve lojistik alanlarına odaklandığını söyledi.

Geçtiğimiz yıl, Çin’deki çok sayıda yabancı ticaret odası, tedarik zinciri esnekliğini artırmanın Çin’deki işletmeler için en önemli önceliklerden biri olduğunu belirten raporlar yayınlamıştı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version