Çin, Dünya’nın bilinen en derin yeri olan Challenger Deep’e denizaltı kabloları döşeyebilen dünyanın ilk makinesini inşa etti.
Batı Pasifik Okyanusu’ndaki Mariana Çukuru’nun güney ucunda yer alan Challenger Deep, deniz seviyesinin yaklaşık 11.000 metre (36.089 feet) altında maksimum derinliğe sahip. Ancak bu derinlik Çin’in yeni derin optik kablo vinç sistemi Haiwei GD11000’in menzili içinde yer alıyor.
Üniversitenin 16 Kasım’da yaptığı açıklamaya göre, Liaoning eyaletindeki Dalian Denizcilik Üniversitesi ile bir dizi yerli makine ve bilim-teknoloji şirketi tarafından ortaklaşa geliştirilen bu sistem, kabloları maksimum 11.000 metreden (36.089 feet) daha fazla derinliğe yerleştirebiliyor.
Challenger Deep, büyük bir ABD askeri üssüne ev sahipliği yapan Guam adasının yaklaşık 322 km (200 mil) güneybatısında yer alıyor. Sualtı çukurunu kullanabilmek, Çin ordusuna, Amerika anakarasının savunma hattını oluşturan Pasifik üslerinin stratejik bir toplamı olan “ikinci ada zincirini” kırmanın bir yolunu sağlayabilir.
Üniversitenin deniz mühendisliği fakültesinde profesör ve projenin baş bilim adamı olan Li Wenhua, Haiwei GD11000’in “dünyadaki tüm okyanusların maksimum derinliğinde” deniz bilimsel araştırmaları yürütebileceğini söyledi.
Dünyanın en derin denizaltı kablosu rekoru daha önce İtalyan kablo üreticisi ve kurulum hizmetleri sağlayıcısı Prysmian tarafından kırılmıştı. Şirket Temmuz ayında 2,150 metre (7,053 feet) derinlikte ultra derin bir denizaltı kablo kurulumunu tamamladığını duyurmuştu.