ASYA

Çin ekonomi verileri tedbirlerin ardından iyimserliğe işaret ediyor

Yayınlanma

Cuma günü açıklanan resmi verilere göre Çin’in perakende satışları ve sanayi üretimi ağustos ayında beklenenden daha hızlı büyüdü ve politika yapıcıların dünyanın en büyük ikinci ekonomisini desteklemek için teşvik önlemlerini artırmasının ardından artış gösterdi.

Sanayi üretimi ağustos ayında yıllık bazda %4,5 artarken, sürekli olarak zayıf kalan harcamaların bir göstergesi olan perakende satışlar %4,6 artış gösterdi. Her iki ölçüm de analist tahminlerinin yanı sıra temmuz ayındaki sırasıyla yüzde 3,7 ve yüzde 2,5’lik büyüme oranlarını aştı.

Çin’de tüketici fiyatları temmuz ayında negatife döndükten sonra ağustos ayında tekrar pozitif bölgeye geçerken, ihracat ve ithalat geçen ay temmuz ayına göre daha az keskin bir düşüşle sırasıyla %8,8 ve %7,3 oranında geriledi.

Çin ekonomisi, emlak sektöründeki yavaşlama, çöken ticaret ve düşük tüketici talebi nedeniyle, üç yıl süren sıkı salgın karşıtı önlemlerin yılın başında kaldırılmasının ardından toparlanmakta zorlandı.

‘Batı yanlış bir kampanya yürütüyor’

Batılı yetkililerin ve medya kuruluşlarının Çin ekonomisinin çöküşün eşiğinde olduğu imajını çizmek için uyumlu bir kampanya yürüttüğünü savunan Global Times gazetesi, bu tür iddiaların sadece belirli göstergelere odaklandığını ve Çin’in “uzun vadeli sürdürülebilir büyümeyi sağlamak için yeni gelişen sektörlere etkin yatırım yapmaya odaklandığını göz ardı ettiğini” yazdı.

Reuters çarşamba günü, ABD’li pazar araştırma şirketi Rhodium Group’un bir raporuna atıfta bulunarak “Batılı firmaların endişeler arttıkça yatırımlarını Çin’den Hindistan’a kaydırdığını” bildirmişti.

Raporla ilgili perşembe günü bir açıklama yapan Çin Ticaret Bakanlığı (MOFCOM) sözcüsü He Yadong, bu tür iddiaların “yanlış” olduğunu belirterek ABD, Almanya, Fransa, İngiltere ve İsveç gibi ülkelerden gelen gerçek yatırımların 2023’ün ilk yedi ayında büyümeyi sürdürdüğünü kaydetti. Bir basın brifinginde konuşan He, “Genel olarak Çin pazarı yabancı yatırımlar için son derece cazip olmaya devam ediyor” dedi.

MOFCOM verilerine göre, 2023’ün ilk yarısında Çin’in yabancı sermaye kullanımı bir önceki yıla göre yüzde 2,7 düşerken, Çin’deki Batı yatırımı Fransa’dan gelen yatırımdaki yüzde 173,3’lük büyümenin öncülüğünde hızlı bir artış gösterdi. Ayrıca, Çin’in yüksek teknoloji sektörüne yapılan yabancı yatırım yüzde 7,9, yüksek teknoloji imalatına yapılan yatırım ise yüzde 28,8 oranında artış gösterdi.

Daha fazla politika hamlesi bekleniyor

Çin yönetimi iç talebi artırmak ve özel sektör yatırımını istikrara kavuşturup yatırımcıların güvenini yeniden artırmak için bir dizi önlem aldı. Son olarak Çin Merkez Bankası perşembe günü, likidite bolluğunu korumak ve ekonomik toparlanmayı pekiştirmeye yardımcı olmak için cuma gününden itibaren zorunlu karşılık oranını 25 baz puan indireceğini açıkladı.

Financial Times’a konuşan Pinpoint Asset Management’ın baş ekonomisti Zhiwei Zhang, oran indiriminin “büyümeyi artırmak için bir aciliyet duygusu olduğuna” dair bir sinyal gönderdiğini söyledi ve önümüzdeki aylarda daha fazla politika hamlesi beklediğini sözlerine ekledi.

Son haftalarda büyük şehirler de, inşaat faaliyetlerini ve yerel yönetimlerin finansmanını olumsuz etkileyen iki yıllık emlak nakit sıkışıklığını gidermek için artan baskının bir işareti olarak, asgari ipotek faiz oranlarını ve peşinatları düşürmek de dahil olmak üzere ev alımlarındaki fiyat kısıtlamalarını kaldırmaya başladı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version