ASYA

Çin ihracatı, salgının başlangıcından bu yana en kötü düşüşü yaşıyor

Yayınlanma

Çin’de ithalat ve ihracattaki düşüş eğilimi temmuz ayında hızlanarak devam etti. Temmuzda ihracat yüzde 14,5, ithalat yüzde 12,4 azaldı. Uzmanlar bu daralmayı, ekonomik toparlanmadaki kırılganlığın yeni bir işareti olarak yorumladı.

Salı günü yayınlanan verilere göre, Çin’in ihracatı temmuz ayında daha da düşerek Şubat 2020’den bu yana en hızlı düşüşünü kaydetti ve ekonominin yavaşlamasına ilişkin endişeleri artırdı.

Çin’in ihracatı, pandemi sebebiyle dünyaya kapalı olduğu üç yıl boyunca ekonomisini desteklemeye yardımcı oldu, ancak 2023’te yüksek küresel enflasyon ve artan faiz oranları Çin’in mallarına olan talebi azalttı.

İhracat, haziran ayındaki yüzde 12,4’lük düşüşe kıyasla, geçen ay bir önceki yıla göre yüzde 14,5 düşerek 281,76 milyar ABD dolarına geriledi.

Çin’in önde gelen finansal bilgi hizmetleri sağlayıcısı Wind’e göre, temmuz ayı rakamı yüzde 4,8’lik düşüş beklentilerinin altında kaldı.

Bu arada ithalat, temmuzda bir önceki yıla göre yüzde 12,4 düşerek hazirandaki yüzde 6,8’lik düşüşün ardından 201,16 milyar ABD dolarına geriledi ve Wind’in yüzde 11,4’lük düşüş beklentisinin de altında kaldı.

Çin’in toplam ticaret fazlası, haziran ayındaki 70,62 milyar ABD dolarına kıyasla temmuz ayında 80,6 milyar ABD doları oldu.

Çin’in en büyük ticaret ortağı ve bu yılın başlarında ihracat sektörüne büyük destek sağlayan Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’ne yapılan sevkiyatlar, temmuz ayında bir önceki yıla göre yüzde 21,43 düşerek üst üste ikinci aylık düşüşe işaret etti.

Avrupa Birliği’ne yapılan ihracat ise yüzde 20,62 azaldı. ABD’ye yapılan sevkiyatlar temmuz ayında yüzde 23,12 düştükten sonra üst üste 12. ayda da düşüş kaydetti.

Politika desteği etkili olabilir

Uluslararası ticaretteki zayıflık, aralık ayında pandemi önlemlerinin kaldırılmasından bu yana, felç olmuş emlak sektörü ve zayıflayan iç taleple mücadele etmeye çalışan Pekin yönetimi için ana baskı kaynaklarından biri.

Satın alma yöneticileri endekslerine göre imalat faaliyeti de art arda dört aydır daraldı, bu da zayıf ihracat ortamını yansıtıyor ve Çin’in ekonomik toparlanması için beklenen motorlarından birini baltalıyor.

Temmuz ayında ithalattaki beklenmedik şiddetli düşüşün de, hayal kırıklığı yaratan iç tüketimin ticari kaygıları körüklediğinin bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

Capital Economics’deki analistler, “Çin ihracatı, salgının başlangıcından bu yana en büyük daralmasını temmuz ayında yaşadı. Ancak son düşüşler çoğunlukla, hala salgın öncesi eğilimin oldukça üzerinde olan hacimlerden ziyade daha düşük fiyatları yansıtıyor” yorumunu yaptı.

Ancak analistler yine de politika desteğinin, önümüzdeki aylarda bu zayıflığın bir kısmını tersine çevirmeye yardımcı olacağını düşünüyor.

Çin’in üst düzey liderleri, temmuz sonunda Xi Jinping başkanlığında mevcut ekonomik durumu ele almak üzere toplanmış ve iç talebi artırmaya odaklanarak daha fazla teşvik adımının sinyalini ve ekonomiye yönelik politika desteğini artırma sözü vermişti.

Alınması beklenen önlemlerin ve yeni politikaların ayrıntıları merak ediliyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version