Diplomasi

Çin, İngiltere ve ABD arasındaki ticaret anlaşmasını eleştirdi

Yayınlanma

Çin, İngiliz tedarik zincirlerinden Çin ürünlerini çıkarmak için kullanılabilecek İngiltere ve ABD arasındaki ticaret anlaşmasını eleştirdi. Londra’nın Çin’le ilişkilerini yenilemeye çalıştığı bir dönemde böyle bir anlaşmaya imza atması Pekin’i şaşırttı.

Geçen hafta ABD’nin İngiltere ile imzaladığı ticaret anlaşması, İngiltere’nin çelik ve ilaç endüstrileri için sıkı güvenlik gereklilikleri içeriyor ve Trump yönetiminin geçen ay kapsamlı “karşılıklı gümrük vergileri” açıklamasından bu yana ilk anlaşması oldu.

Anlaşma hakkında sorulan bir soruya yanıtta Pekin, ülkeler arasındaki anlaşmaların diğer ülkeleri hedef almaması gerektiğinin “temel bir ilke” olduğunu söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Financial Times‘a yaptığı açıklamada, “Devletler arası işbirliği, üçüncü tarafların çıkarlarına aykırı veya zarar verecek şekilde yürütülmemelidir” dedi.

Pekin, Başkan Donald Trump’ın Amerika’nın ticaret ortaklarıyla ikili müzakereleri kullanarak onları Çin’i tedarik zincirlerinden çıkarmaya zorlamasına karşın, ülkeleri Çin’in çıkarlarını tehdit eden ticaret anlaşmaları imzalamamaları konusunda uyardı.

Çin de buna karşılık, kendi tedarik zincirlerinden yabancı menşeli bileşenleri temizlemek için çabalarını hızlandırarak, bunları ticaret savaşının yol açabileceği aksaklıklardan korudu.

Geçen hafta ABD ile imzalanan ticaret anlaşması, İngiltere’nin otomobil ve çelik ihracatına uygulanan cezai ABD vergilerinin kesilmesini içeriyordu, ancak İngiliz mallarına uygulanan %10’luk temel gümrük vergisi kaldırılmadı.

Çelik ve otomobillere yönelik sektöre özel gümrük vergisi indirimi de, İngiltere’nin tedarik zinciri güvenliği ve “ilgili üretim tesislerinin mülkiyeti” konusunda “ABD’nin taleplerini derhal yerine getirmesi” şartıyla verildi.

İngiliz yetkililer, Trump’ın bu şartın asıl hedefinin Çin olduğunu açıkça belirttiğini söylediler. Anlaşma, İngiliz ürünlerine yönelik gümrük vergisi indiriminin, belirli ithalatların ABD’nin ulusal güvenliğini etkileyip etkilemediğini ve nasıl etkilediğini belirleyen “Bölüm 232” soruşturmalarına bağlı olacağını belirtiyor.

İngiltere hükümeti, İngiltere’nin “kilit sektörlerde binlerce işi güvence altına almak, İngiliz işletmelerini korumak ve gelecekte daha fazla ticaret için zemin hazırlamak” amacıyla ABD ile ticaret anlaşmasını imzaladığını açıkladı.

Hükümet, “Çin ile ticaret ve yatırımın İngiltere için önemli olmaya devam ettiğini” ve İngiltere’nin “İngiltere ve küresel çıkarlarına dayanan alanlarda pragmatik bir şekilde çalışmaya devam edeceğini” de ekledi.

ABD-İngiltere ticaret anlaşması Çin’in tedarik zincirlerini baskı altına alıyor

‘Çin’in yanıt vermesi gerekebilir’

Londra’nın Washington’un güvenlik maddelerini kabul etmesi, özellikle İngiltere Başbakanı Sir Keir Starmer’in hükümetinin Çin ile ilişkileri iyileştirmek için çalıştığı bir dönemde, Pekin’de şaşkınlık ve endişe yarattı.

Financial Times’a adının açıklanmaması kaydıyla konuşan bir Çinli hükümet danışmanı, “Çin’in yanıt vermesi gerekecek — İngiltere anlaşmayı aceleyle kabul etmemeliydi” dedi.

Çin Makroekonomik Araştırma Akademisi’nde kıdemli araştırmacı olan Zhang Yansheng de, Washington’un Çin’i izole etmek için diğer hükümetleri ticaret müzakerelerinde benzer hükümleri kabul etmeye zorlayacağının açık olduğunu söyledi.

“İngiltere’nin bunu yapması Çin’e haksızlık” dedi ve ekledi: “Bu tür zehirli hap maddeleri aslında gümrük vergilerinden daha kötü.”

Zhang, Çin’in “İngiltere ile görüşmelerde bu konuyu açıkça gündeme getirmesi” gerektiğini, ancak hemen misilleme yapmaktan kaçınması gerektiğini söyledi.

“Asıl sorun ABD, diğer ülkeler ikincil aktörler. Bu konu ABD ile ticaret görüşmelerinde tartışılmalı” dedi.

Ticaret ateşkesi

ABD ve Çin pazartesi günü ticaret savaşında 90 günlük ateşkes anlaşması yaptı. Washington, Çin’den ithal edilen ürünlere uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 40’a düşürdü. İki taraf, Çinli üreticilerden ABD’ye fentanil öncü maddelerinin akışını durdurmak için bir anlaşmaya varırsa, bu vergiler yüzde 20’ye kadar tekrar indirilebilir. Bu, Trump’ın Çin’e uyguladığı gümrük vergilerinin seviyesini, İngiltere gibi ABD müttefiklerinin uyguladığı vergilere yaklaştıracaktır.

Çin de enerji ürünleri ve tarım ürünleri gibi ABD ithalatına uyguladığı misilleme gümrük vergilerinin seviyesini yüzde 125’ten yüzde 10’a düşürmeyi kabul etti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version