Çin, NATO’nun Avrupa’daki ağını genişletmeye çalıştığı bir dönemde Başbakan Viktor Orban’la yaptığı bir görüşmede, ticaret ve yatırım ilişkilerinin ötesine geçerek kamu güvenliği konularında uzun süredir stratejik ortak olan Macaristan’ı desteklemeyi teklif etti.
Xinhua haber ajansına göre, Kamu Güvenliği Bakanı Wang Xiaohong geçen hafta Orban’a, Çin’in diplomatik ilişkilerinin 75. yılını kutladıkları Macaristan ile kolluk ve güvenlik bağlarını derinleştirmeyi umduğunu söyledi.
Budapeşte’ye yaptığı bir ziyaret sırasında Wang, bu tür çabaların terörizm ve sınır aşan suçlarla mücadele gibi alanlarda “ikili ilişkilerin yeni bir vurgusu” olmasını umduğunu belirtti.
Bu çabalar aynı zamanda Xi Jinping’in Çin’i ticaret ve altyapı bağlantıları yoluyla dünyaya bağlamayı amaçlayan Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında güvenlik ve kolluk kuvvetleri kapasitesinin geliştirilmesini de kapsayacak.
Xinhua pazar günü yaptığı açıklamada Wang’ın İçişleri Bakanı Sandor Pinter ile de görüştüğünü ve kolluk kuvvetleri ve güvenlik işbirliğine ilişkin belgeleri imzaladığını belirtti ancak ayrıntı vermedi.
NATO eleştirisi
Çin’in güvenlik güvencesi, Rusya’nın müttefiki olan Macaristan’ın Orban yönetiminde son on yılda Batılı ülkelere olan bağımlılığını azaltmaya çalıştığı ve son dönemde NATO’nun Avrupa’da genişlemesini onaylama yönündeki baskılara direndiği bir dönemde geldi.
Macaristan, İsveç’in güvenlik bloğuna katılma başvurusunu onaylamayan tek NATO ülkesi.
Çin, özellikle geçen yıl NATO’nun Pekin’in “hırsları ve zorlayıcı politikaları” ile çıkarlarına, güvenliğine ve değerlerine meydan okuduğunu söylemesinin ardından İttifakı eleştirmişti.
Çin devlet medyası NATO’yu küresel barış ve istikrara karşı “ciddi” bir meydan okuma olarak nitelendirdi.
AB’de çatlak
“İnsan hakları, ticari dengesizlikler ve Ukrayna savaşı” gibi konulardaki görüş ayrılıkları nedeniyle dünyanın en büyük ikinci ekonomisiyle ilişkilerini tartan Avrupa Birliği’nde Macaristan’la yapılan güvenlik anlaşması Çin için diplomatik bir kazanım olarak görülüyor.
Orta Avrupa ülkesinin Pekin’e artan yakınlığı AB’nin ortak cephesinde şimdiden bir çatlak yaratmış durumda.
Macaristan birçok kez AB’nin Çin’i eleştiren tutumlarını bir kenara bıraktı ya da bunlara karşı çıktı ve AB’nin üyelerine Çin ile ilişkilerini bloğunkilerle uyumlu hale getirme çağrısına rağmen Çin yatırımlarını memnuniyetle karşıladı.
Macaristan, Avrupa Komisyonu’nun telekom devinin AB güvenliği için risk oluşturduğu yönündeki uyarılarına rağmen Huawei’nin Çin dışındaki en büyük lojistik ve üretim üssüne ev sahipliği yapıyor.
Macaristan yakında Çinli otomobil üreticisi BYD’nin yeni açılan ilk Avrupa fabrikasına ev sahipliği yapacak.