Çinli bilim insanları ABD ordusunun en son hayalet gemi savar füzesinin temel parametrelerini elde ettiklerini ve bunları bir savaş simülasyonuna uyguladıklarını söylüyor.
Benzersiz bir gerçekçiliğe sahip olan gelişmiş savaş simülasyonu platformu, ABD ordusunun en güçlü saldırı silahlarını daha önce görülmemiş ayrıntılarla yeniden üreterek Halk Kurtuluş Ordusu’nun (PLA) potansiyel askeri çatışmalarla başa çıkmak için daha etkili karşı önlemler ve taktikler formüle etmesine yardımcı oluyor.
Pekin’de PLA’nın savaş oyun sisteminin tedarikçisi olan Kuzey Çin Bilgisayar Teknolojisi Enstitüsü’nden araştırmacı Wang Tianxiao liderliğindeki proje ekibine göre düşmanın gücünü daha iyi anlamak Çin’i daha güçlü kılacaktır.
Wang ve meslektaşları Çin ve Amerika Birleşik Devletleri arasında büyük ölçekli bir deniz savaşının simülasyonunu yaptılar ve geçen ay yayınlanan bir makalede bazı önemli ayrıntıları açıkladılar.
Savaş alanı, Güney Çin Denizi’nin kuzeydoğu kesiminde, Çin uçak gemisi savaş grubunun anakarada, Çince Dongsha Adaları olarak bilinen Pratas Adaları yakınlarında konuşlandırılmasıyla belirlendi. Bu sırada ABD uçak gemisi savaş grubu Tayvan ve Filipinler arasındaki dokuz çizgi çizgisinin dışındaydı.
Dokuz çizgi hattı, Pekin’in Güney Çin Denizi üzerindeki egemenliğini ileri sürmek için ilan ettiği sınırdır. Simülasyonda ABD ordusu aniden Çin filosuna yönelik geniş çaplı bir saldırı başlattı ve farklı platformlardan eş zamanlı olarak fırlatılan 10 AGM-158C Uzun Menzilli Gemi Savar Füzesi (LRASM) dalgası Çin uçak gemisine eşlik eden büyük destroyerlerden birini hedef aldı.
PLA daha önce de ABD saldırılarını simüle etmişti. Bu arada Pentagon da düzenli olarak Çin’le savaş senaryolarını simüle ediyor.