Ukrayna Askeri İstihbarat Şefi Kyrylo Budanov Çin’in Rusya’ya silah sevkiyatı yapacağına ilişkin bir işaret görmediğini söyledi.
Amerika’nın Sesi’ne konuşan Ukrayna Askeri İstihbarat Şefi Kyrylo Budanov, “Çin’in Rusya’ya silah sağlayabileceği görüşünü paylaşmıyorum. Şu an itibariyle Çin’in Rusya’ya silah transfer etmeyi kabul edeceğini düşünmüyorum. Bu tür şeylerin tartışıldığına dair herhangi bir işaret görmüyorum” dedi.
Ukrayna İstihbarat Şefi Budanov, Rusya’ya silah gönderen tek ülkenin İran olduğunu söyledi. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin (KDHC) Rusya’ya askeri destek verdiği iddialarına ilişkin de konuşan Budanov, bu konuda “bilgi” olduğunu ancak Ukrayna istihbaratının bunu teyit etmediğini söyledi.
Budanov, Ukrayna’da bu güne kadar Kore yapımı silaha rastlamadıklarını da ekledi.
CBS kanalına konuşan CIA Şefi William Burns ise Çin liderliğinin Rusya’ya ölümcül silah vermeyi değerlendirdiğini söyledi. Pekin’in nihai kararını henüz vermediğini öne süren Burns, ölümcül ekipman sevkiyatına ilişkin bir kanıt görmediklerini de ekledi.
NATO’dan Çin’e uyarı
NATO, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) bir süredir Çin’in Rusya’yı silahlandıracağı iddiasını kamuoyu önünde tartışıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Çin’in savaştaki Rusya’ya ‘öldürücü’ destek sağlayacağından artan şekilde endişeliyiz” diyerek Pekin’e mesaj vermişti.
Çin: Benzer numarayı savaşın başında denediler
Stoltenberg’in bu sözlerine Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin “ABD’nin ve diğer NATO ülkelerinin Ukrayna’daki savaşın en büyük silah kaynağı olduğu gayet iyi biliniyor. Hal böyleyken Çin’in silah sağlayacağını iddia ediyorlar. Benzer bir numarayı savaşın başında yapmaya çalışmışlardı fakat yanlış olduğu anlaşılmıştı” sözleriyle yanıt vermişti.
Vang Venbın, Stoltenberg’i “Çin’i haksız yere karalamakla” suçlamıştı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de 19 Şubat’ta, CBS televizyonuna verdiği röportajda, Çin’in, Rusya’ya Ukrayna savaşında destek olmak için silah ve mühimmat sağlamayı değerlendirdiğine dair istihbarata sahip olduklarını ileri sürmüştü.
ABD Başkanı Joe Biden da 24 Şubat’ta Çin’in Rusya’ya ölümcül silahlar temin etmesi durumunda ABD’nin buna yanıt vereceğini söylemişti.
Çin’in 12 maddelik barış planı
Ukrayna konusunda diplomatik girişimlerini yoğunlaştıran Pekin yönetimi ise savaşın yıl dönümünde 12 maddelik bir barış planını gündeme getirmişti. Ukrayna krizinin siyasi çözümü” için önerilerini açıkalayan Çin Dışişleri Bakanlığı tutum belgesi açıklayarak barış çözüm çağrısında bulunmuştu.
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Mihail Podolyak ise Çin’in önerdiği barış planının “bir barış planı olmadığını” öne sürerek, “Bu, savaşın dondurulmasıdır” değerlendirmesinde bulunmuştu.