Asya

Çin, Tesla ve diğer ABD şirketlerinin temsilcileriyle yuvarlak masa toplantısı yaptı, güvence verdi

Yayınlanma

Çin, ABD’ye bağlı şirketlerin temsilcileriyle bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi ve ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerine karşı aldığı önlemlerin, Amerikalılar da dahil olmak üzere tüm şirketlerin hak ve çıkarlarını korumayı amaçladığını savundu.

Pazartesi günü devlet medyasında yer alan haberlere göre Ticaret Bakan Yardımcısı Ling Ji, aralarında elektrikli araç üreticisi Tesla ve GE HealthCare’in de bulunduğu yaklaşık 20 şirketin yetkililerine Trump’ın gümrük tarifelerinin kurallara dayalı çok taraflı ticaret sistemini baltaladığını ve diğer tüm ülkelerin çıkarlarını ihlal ettiğini söyledi.

Pazar günü düzenlenen toplantıda Ling, Pekin’in tüm ABD mallarına %34 ek gümrük vergisi uygulama ve daha fazla Amerikan şirketini ihracat kontrol ve güvenilmez kuruluş listelerine ekleme kararının, Washington’u küresel ticaret konusunda “doğru yola dönmeye” zorlamayı amaçladığını söyledi.

Ling, nadir görülen bir hareketle, Amerikalı yöneticileri ticaret savaşının temel nedenlerini anlamaya, etkilerini netleştirmeye ve küresel üretim ve tedarik zincirlerinde istikrarı korumak için “rasyonel seslerle” tepki vermeye çağırdı. Bakan yardımcısı, bakanlığın yabancı sermayeli işletmeleri yasalara uygun olarak “koruyacağı” ve Çin’in “yabancı yatırımcılar için ideal, güvenli ve umut verici bir yatırım alanı olduğu ve olacağı” sözünü verdi.

Çin’den ABD ithalatına %34 oranında misilleme gümrük vergisi

Toplantı haberi, Trump’ın geçtiğimiz hafta dünyanın büyük bir bölümüne ticaret savaşı ilan ederek ağır “karşılıklı” gümrük vergileri açıklamasına tepki olarak Çin’in de aralarında bulunduğu küresel borsaların düşmeye devam ettiği bir dönemde geldi. Çin, Trump’ın fentanil gerekçesiyle uyguladığı %20’lik gümrük vergisinin yanı sıra daha önce var olan vergilerle birlikte %34’lük bir vergiye maruz kaldı.

Tesla’nın toplantıya dahil edilmesi dikkat çekti. Çin’in büyüyen elektrikli araç ekosisteminin tohumlarının atılmasına yardımcı olan elektrikli araç üreticisi, Trump’ın en yakın müttefiklerinden biri olan Elon Musk tarafından yönetiliyor. Musk’ın Başkan’a yakınlığına rağmen, otomobil üreticisi daha önce gümrük vergisi misillemesinin çapraz ateşinde kalmaktan korktuğu konusunda uyarıda bulunmuştu.

Bakan yardımcısı pazar günü ayrıca katılımcılara Başkan Xi Jinping’in geçen ay üst düzey yabancı şirket liderleriyle yaptığı ve onları dünya ekonomik düzeninin korunmasına yardımcı olmaya çağırdığı toplantıyı hatırlattı. Çin, uzun süredir devam eden emlak krizinin ve zayıf tüketici harcamalarının ortasında kendi ekonomisini istikrara kavuşturmaya çalışırken, keskin bir şekilde düşen yabancı yatırımı desteklemeye istekli görünüyor.

Çin Komünist Partisi’nin yayın organı People’s Daily de kamuoyunun yoğunlaşan ticaret çatışmasına ilişkin endişelerini yatıştırmaya çalıştı. Pazar günü yayınlanan bir yorumda gazete, Çin ekonomisinin ABD’ye olan bağımlılığının son yıllarda azaldığını, ABD bağlantılı ihracat oranının 2018’de %19,2 iken 2024’te %14,7’ye düştüğünü belirtti.

Gazete, tarifeler nedeniyle daha fazla düşüşün “genel ekonomi üzerinde yıkıcı bir etkisi olmayacağını” söyledi. Aksine, ABD’nin Çin’e olan bağımlılığı, yani tüketici ürünleri ve ara mallar daha da artacaktır. Gazete, “[İkili] ticaretin tamamen kesintiye uğraması mümkün değil” dedi.

Gazete, “ABD’nin gümrük tarifelerini kötüye kullanmasının Çin üzerinde bir etkisi olacağını” söyledi. Ancak “kıyamet kopmayacak” diye vurguladı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version