Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşmeye hazır olduğunu açıkladı. Xi Jinping’i Ukrayna’ya davet etti. Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Pekin’in “Ukrayan dahil ilgili bütün taraflarla iletişimi” sürdürdüğü kaydedildi.
Çin’in Suudi Arabistan ile İran arasında oynağını arabulucu rolü Ukrayna’da tekrar edip edemeyeceği tartışılıyor. Krizin çözümü ve savaşın durdurulması ile ilgili 12 maddelik bir yol haritası ortaya koyan Pekin, Rusya’ya diplomatik desteğini sürdürürken Ukrayna tarafıyla da temas kanallarını açık tutuyor.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Moskova’ya yaptığı ziyaret sonrasında Kiev’den Çin tarafına davet geldi. Daha önce de krizin çözümü konusunda Pekin’e çağrıda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Çin lideri Xi Jinping’i Kiev’e davet etti.
Zelenkiy, “Onunla (Xi Jinping) geniş çaplı savaş öncesi temasım oldu. Ancak bir yıldan uzun bir süredir bir temas kurmadım” ifadelerini kullandı. Ukrayna Devlet Başkanı, “Onu (Xi Jinping) burada görmeye hazırız” dedi.
Financial Times’a konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba da “Çin ( krizde ) bir rol oynama zamanı gelip gelmediğine bakmaksızın barış süreci açısından zemini test ediyor” demişti.
Çin: Tüm taraflarla temas halindeyiz
Konuya ilişkin açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, görüşmeyle net bir bilgi bulunmadığını kaydetti. Mao, “Tüm taraflarla temas halindeyiz. Spesifik ayrıntılara gelince, verebileceğim bir bilgi yok” diye konuştu. Çin Dışişleri Sözcüsü, Pekin’in “Ukrayna dahil ilgili bütün taraflarla iletişimi” sürdürdüğünü kaydetti.
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da Ukrayna krizinde Çin’in dengeli pozisyonundan Rusya’nın “hayli takdire değer” gördüğünü belirtti. Zelenskiy ile Jinping arasındaki olası bir görüşmeye ilişkin ise Peskov, “Herhangi bir tavsiyede bulunmayı kendilerine hak görmediklerini” kaydetti.
Başta Washington olmak üzere Batılı başkentlerde ise Çin’in Ukrayna savaşında
Rusya’ya askeri destek sağlayacağı yönünde sıkça spekülasyon yapılıyor. Çin liderliği ise krizin çözümü için diplomatik ve siyasi çabaların önünün açılması gerektiğini dile getiriyor.
Rusya barış için şartlarını tekrarladı
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Galuzin ülkesinin barış için oluşmasını beklediği şartları açıkladı. Ukrayna’nın “tarafsız olması” gerektiğini Galuzin, “Tarafsız ve bloksuz bir Ukrayna statüsüne, Ukrayna’nın NATO ve AB’ye katılmayı reddetmesine ve nükleerden arındırılmış statünün teyit edilmesine, Kiev ve uluslararası toplum tarafından oluşan yeni toprak gerçekliğinin kabul edilmesine ihtiyacımız var” dedi.
Rus medyasına konuşan Galuzin, Ukrayna’nın diplomatik çözüm çabalarını reddettiğini öne sürdü ve Kiev’in askeri çözüme dayalı yaklaşımı sona ermedikçe “olağanüstü bir değişim” beklemediklerini kaydetti.
Moldova’nın Transdinyester bölgesinde tansiyonun yükselmesine de değinen Galuzin, “Rusya ve Dnister’deki (nehir) barış güçlerimiz bölgede gerilimi önlemek için ellerinden gelen her şeyi yapacaktır. Olayların olumsuz bir senaryo doğrultusunda gelişmemesi için gerginliğin taraflarının yeterince sağduyuya sahip olacağını umuyorum” dedi.