ASYA

Çin ve Pakistan, ‘CPEC’i korumak için’ ilk ortak deniz devriyesini gerçekleştirdi

Yayınlanma

Çin ve Pakistan donanmasına ait savaş gemileri ilk kez kuzey Umman Denizi’nde ortak bir deniz devriyesi gerçekleştiriyor. Uzmanlar bunun iki ülkenin Çin-Pakistan Ekonomik Koridorunu (CPEC) korumak için attığı somut adımların bir parçası olduğunu söyledi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Donanması’nın Tip 054A fırkateyni Linyi ve Pakistan Donanması’nın F-22P fırkateyni Saif, Çin-Pakistan Deniz Muhafızı-3 ortak tatbikatının salı günü deniz safhasına girmesiyle birlikte bir görev grubu oluşturarak kuzey Umman Denizi’ndeki önemli deniz yolları ve liman kanalları çevresindeki sularda ortak devriyeye başladı.

Gözlemciler, PLA Donanması ve Pakistan Donanması’nın ilk kez ortak bir deniz devriyesi düzenlediğini belirtti.

Basın açıklamasına göre ortak devriye, iki ülkenin ortak görevlerini ve ‘CPEC’in korunmasındaki kesin kararlılığını sergilemeye adanmış’ Sea Guardian-3 ortak tatbikatının önemli bir parçası.

PLA Donanması, ortak devriye sırasında iki tarafın ortak arama ve kurtarma operasyonları, formasyon manevrası ve VBSS (ziyaret, bordalama, arama ve el koyma) gibi eğitimler gerçekleştirerek deniz güvenliği tehditleriyle ortaklaşa mücadele etme kabiliyetlerini etkin bir şekilde geliştirdiklerini söyledi.

PLA Donanması ayrı bir basın açıklamasında, Deniz Muhafızı-3’ün bir başka bölümünde, PLA Donanmasının Tip 052D destroyeri Zibo, Tip 054A fırkateyni Jingzhou ve Tip 903 ikmal gemisi Qiandaohu’nun yanı sıra Pakistan Donanmasının Tip 054A/P fırkateyni Shah Jahan’ın da aralarında bulunduğu altı savaş gemisinin bir görev grubu oluşturduğunu ve tatbikatın deniz aşamasını kuzey Umman Denizi’nde başlattığını söyledi.

PLA Donanmasına göre, deniz safhasının ilk gününde VBSS, hava fotoğrafçılığı, hava savunması, iletişim ve ortak denizaltı savunma eğitimi dahil olmak üzere çok sayıda eğitim operasyonu uyguladılar ve her iki taraftan savaş gemileri sırayla komuta gemisi olarak hareket ettiler.

Cumartesi günü Karaçi Donanma Tersanesi’nde başlayan Deniz Muhafızı-3, cumartesiden pazartesiye kadar liman safhası ve salıdan cumaya kadar deniz safhasından oluşuyor.

Çinli askeri uzman ve TV yorumcusu Song Zhongping perşembe günü Global Times’a verdiği demeçte ortak devriye ile ortak tatbikatın deniz safhası arasındaki farkları açıklarken, ortak devriyenin acil durumlara hızlı bir şekilde müdahale edilmesini sağlayan ve bir bölgedeki güvenliği koruyan bir askeri varlık olduğunu, ortak tatbikatın ise önceden belirlenmiş amaç ve hedeflerle yapılan bir eğitim olduğunu söyledi.

Song, Umman Denizi’nin hem Çin hem de Pakistan için mal ve enerji taşımacılığı açısından önemli olduğunu, iki ülkenin ekonomik faaliyetlerini birbirine bağlayan CPEC ile vurgulandığını, bu nedenle iki ülke için bu deniz şeridini güvenlik tehditlerinden korumanın önemli olduğunu söyledi.

Song, bu tür ortak deniz devriyelerinin muhtemelen rutin hale geleceğini kaydetti.

En büyük ve geniş çaplı tatbikat

Bu Deniz Muhafızı tatbikatının üçüncü ve en geniş çaplı olanı. İlki 2020 yılında Umman Denizi’nin kuzey sularında, ikincisi ise 2022 yılında Şanghay açıklarında düzenlenmişti.

Her iki tarafın resmi açıklamalarına ve medyada yer alan haberlere göre, PLA Donanması bir Tip 052D destroyer, iki Tip 054A fırkateyn, bir ikmal gemisi, bir konvansiyonel denizaltı ve bir denizaltı destek gemisi gönderirken, Pakistan Donanması en az iki Tip 054A/P fırkateyn, iki F-22P fırkateyn ve bir denizaltı karşıtı devriye uçağının yanı sıra her iki taraftan da özel kuvvetler gönderdi.

Gözlemciler Pakistan Donanması’nın ana muharebe gemilerinin Çin tarafından geliştirildiğini ve iki ülke donanmaları arasındaki birlikte çalışabilirliğin yüksek düzeyde olduğunu kaydetti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version