ASYA

Çin’de tüketici enflasyonu beklentilerin altında kalırken ‘deflasyon endişeleri’ sürüyor

Yayınlanma

Analistler, Çin’in tüketici fiyatlarındaki artışın ağustos ayında beklentilerin altında kaldığını ve bir yılı aşkın süredir devam eden ekonomik zayıflığın sürdüğünü belirtirken, beklenenden daha düşük gelen rakamın “deflasyon endişelerini hafifletmek için çok az şey yaptığını” söyledi.

Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) pazartesi günü yaptığı açıklamada, enflasyonun önemli bir göstergesi olan tüketici fiyat endeksinin (TÜFE), Temmuz ayındaki yüzde 0,5’lik artışa kıyasla Ağustos ayında yıllık yüzde 0,6 oranında büyüdüğünü söyledi.

Okuma, Çinli finansal veri sağlayıcısı Wind tarafından ankete katılan ekonomistler tarafından öngörülen yüzde 0,71’lik büyümenin gerisinde kaldı.

Bu arada, Çin’in fabrika kapısındaki malların maliyetini ölçen üretici fiyat endeksi (ÜFE), Temmuz ayındaki yüzde 0,8’lik düşüşe kıyasla geçen ay yüzde 1,8 oranında düşerek art arda 23. ayda da geriledi.

Bu rakam, Wind tarafından öngörülen yüzde 1,4’lük düşüş beklentisinin altında kaldı.

Diğer yandan, Çin’in değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyonu geçen ay bir önceki yıla kıyasla yüzde 0,3 arttı.

NBS’ye göre, aylık bazda Çin’in TÜFE’si Temmuz ayındaki yüzde 0,5’lik artışın ardından Ağustos ayında yüzde 0,4 artarak pozitif kaldı.

NBS baş istatistikçisi Dong Lijuan’a göre, tüketici talebi mevsimsel büyümeye tanık oldu ve yağışların ve yüksek sıcaklıkların etkisine rağmen yıllık bazda genişlemeye devam etti.

Bu arada Dong, fabrika çıkış fiyatlarındaki sürekli düşüşü “yetersiz piyasa talebi ve bazı uluslararası emtia fiyatlarındaki düşüş eğilimine” bağladı.

Kredi sigorta şirketi Coface’ın Kuzey Asya bölge ekonomisti Tan Junyu, TÜFE’deki toparlanmanın “beklenenden daha yumuşak olduğunu ve deflasyon endişelerini hafifletmek için çok az şey yaptığını” söyledi.

“Volatil bileşenler bir yana, çekirdek enflasyon toparlanma belirtisi göstermedi ve hatta düşen turizm harcamaları nedeniyle daha da kötüleşti” dedi.

“Süregelen deflasyonist baskılar, halen talebin üzerinde seyreden daha geniş kapsamlı bir üretim fazlası sorununa dönüşmektedir” diye ekledi.

Tan Junyu, son dönemdeki teşvikler yatırımdan tüketime kaymış gibi görünse de, politikaların süzülmesi zaman alacak ve talep öncülüğünde bir reflasyon “henüz ufukta görünmüyor” değerlendirmesini yaptı.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde TÜFE artışı yaklaşık 16 aydır sıfıra yakın seyrediyor ve Pekin’in yıllık hedefi olan %3’ün oldukça altında.

Eski Çin Halk Bankası Başkanı Yi Gang geçen hafta Pekin’e düşen fiyatları aktif maliye politikası ve gevşek para politikası ile ele alma çağrısında bulunmuştu.

Cuma günü Şanghay’da düzenlenen Bund Zirvesi’nde konuşan Yi, “Bence şu anda deflasyonist baskıyla mücadeleye odaklanmalıyız,” dedi ve ekledi:

“Acil görev kısa vadede [gayrisafi yurtiçi hasıla] deflatörünü pozitife çevirmektir. Şüpheler olduğunu ve bazı insanların aynı fikirde olmadığını biliyorum, ancak elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız.”

Çok Okunanlar

Exit mobile version