ASYA

Çin’in ihracatı düşmeye devam ediyor

Yayınlanma

Çin’in ihracatı ağustos ayında bir önceki yıla kıyasla yüzde 8,8 düşerek, üst üste dördüncü aydaki düşüşe işaret etti.

Reuters anketine katılan analistlere göre ağustos ayındaki daralma, yüzde 9,2’lik düşüş tahmininden daha az şiddetli ve Çin’in ihracatının yüzde 14,5 ile pandeminin başlangıcından bu yana en kötü seviyeye gerilediği temmuz ayındaki düşüşten daha iyi oldu.

Çin ticareti, ülkenin koronavirüs pandemisi karantinaları sırasında ekonomik faaliyeti canlandırdı. Ancak ihracatçılar bu yıl yüksek küresel enflasyon ve yabancı tüketicilerin elektronik eşya alımlarını azaltması nedeniyle zorlandı.

Ticaret ve imalat sektöründeki zayıflığın devam etmesi, ekonominin diğer ana büyüme motorlarından biri olan emlak sektöründeki çalkantılar ve pandemi sonrası toparlanmanın yavaş seyri endişeleri artırıyor.

Çin liderliği daha fazla destek sağlamaya çalışsa da, ikinci çeyrekte geciken büyümeyi canlandırmak için daha kapsamlı teşvik önlemleri almaktan uzak duruyor. Ekonomi önceki üç ayda sadece %0,8 oranında büyüdü. Durgun tüketici hissiyatı temmuz ayında fiyat deflasyonuna yol açarken, fabrika faaliyetleri ağustos ayında beşinci ay üst üste yavaşladı.

Pekin geçen hafta konut talebini desteklemek için son yılların en güçlü önlemlerini açıkladı, ancak analistler hükümetin bu yıl için resmi büyüme hedefi olan yüzde 5’e ulaşmak için daha fazlasına ihtiyaç duyulacağını savundu.

Çin gümrük idaresi, Reuters’ın yüzde 9’luk düşüş tahminine ve temmuz ayındaki yüzde 12,4’lük düşüşe kıyasla ithalatın ağustos ayında yüzde 7,3 düştüğünü açıkladı. Ağustos ayı ticaret fazlası yıllık %13,2 düşüşle 68,36 milyar dolar oldu.

Ocak-ağustos döneminde ise otomobil ihracatı yüzde 104,4 artarak Çin’in elektrikli araç üretimindeki büyük artışı yansıttı.

Gümrük idaresi, Endonezya, Tayland, Singapur, Malezya ve Vietnam’dan oluşan Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin yılın ilk sekiz ayında Çin’in renminbi bazında en büyük ticaret ortağı olduğunu açıkladı. Çin’in sonraki en büyük ticaret ortakları olan AB, ABD ve Japonya ile toplam ticareti ise düştü.

Ekonomistler, beklenenden daha iyi gelen ticaret verilerinin, üreticilerin pandemi sırasında biriken fazla stokları “eritme” sürecinin yavaş yavaş sona erdiğini gösterdiğini söyledi.

Financial Times’a konuşan Morgan Stanley’in baş Çin ekonomisti Robin Xing, “Sadece Çin değil, diğer Asya ülkelerine bakarsanız, ağustos ayı ticaret rakamları da daha iyi,” dedi.

Oxford Economics analistleri ise, diğer göstergelerin bu yıl dünya için “sığ bir ticaret durgunluğuna” işaret ettiği ve 2023’te mütevazı bir toparlanma olacağı konusunda uyarıda bulundular.

Ekonomistler, “Çin’deki ticaretin gerilemesinin dünya ticaretine yansımaları önemli olabilir, bölgedeki endüstriyel genişlemeyi yavaşlatabilir ve emtia fiyatlarını vurabilir” diye yazdılar.

Bu arada Çin Gümrük İdaresi, Çin’in ham petrol sevkiyatının yılın ilk sekiz ayında yıllık bazda %14,7 arttığını, soya fasulyesi ithalat hacminin ise aynı dönemde %17,9 yükseldiğini açıkladı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version