AMERİKA

‘Çin’in Küba’daki casusluk üsleri’: ABD basınının iddiaları ne kadar doğru?

Yayınlanma

ABD’deki çeşitli medya kuruluşları bir kez daha Çin ve Küba arasında casusluk işbirliği olduğu iddialarını yer veriyor. Wall Street Journal, Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) tarafından hazırlanan rapora dayanarak konuyu açtı.

Devlet tarafından finanse edilen Amerika’nın Sesi, “Uydu görüntüleri Çin’in Küba’daki casusluk üslerini genişlettiğini gösteriyor,” manşetini attı.

Küba’dan çekilen ve kısa süre önce yayımlanan ABD kaynaklı uydu görüntülerinde anten, radar çanağı ve diğer ekipmanların yerleştirilmesi gibi çalışmalar görülüyor.

Görünüşe göre sahalardan biri hala yapım aşamasında ve ABD’nin Guantanamo deniz üssünden çok uzakta değil.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, basında çıkan son haberlere cevaben yaptığı açıklamada, ülkesinin ‘üçüncü tarafların ülkenin Küba ile ilişkilerini karalamasına’ izin vermeyeceğini vurguladı.

Mao, “Var olduğu iddia edilen Çin askeri üsleri hiçbir zaman yoktu ve hiç kimse tarafından görülmedi,” ifadesini kullandı.

Sözcü, “Ancak haberlerde, Guantanamo Körfezi’ndeki Amerikan askeri üssünden bahsedilmesi ABD’nin Küba’da yüzyılı aşkın süredir devam eden yasa dışı işgalinin açık bir kanıtıdır. ABD, 60 yılı aşkın bir süredir Küba’ya karşı abluka ve yaptırımlar uyguluyor ve bu da Küba halkına büyük bir felaket getiriyor,” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Pat Ryder ise geçen hafta düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Çin Halk Cumhuriyeti’nin Küba’daki varlığını güçlendirmeye çalışmaya devam edeceğini biliyoruz ve bunu önlemek için çalışmaya devam edeceğiz. Bunu yakından izleyecek ve karşı koymak için adımlar atacağız.”

Çin Dışişleri Üniversitesi’nde profesör olan Li Haidong, ‘casus üssü’ aldatmacanın ABD istihbarat kurumlarının bir başka ‘beceriksiz kurgusu’ olduğu değerlendirmesini yaptı.

Çin’in Washington Büyükelçiliği Sözcüsü Liu Pengyu da “Bu iftiradan başka bir şey değil. ABD tarafı defalarca Çin’in Küba’da casus üsleri kurduğunu ya da gözetleme faaliyetleri yürüttüğünü iddia etti. ABD Çin’e yönelik kötü niyetli iftiralarına derhal son vermelidir. ABD şüphesiz gizli dinleme konusunda lider güçtür ve müttefiklerini bile esirgememektedir,” vurgusunu yaptı.

Küba Dışişleri Bakan Yardımcısı Carlos Fernandez de Cossio, CSIS raporuna ve medyada eşzamanlı olarak çıkan haberlere karşı açıklama yaptı: “Wall Street Journal bir kez daha Küba ile ilgili bir gözdağı kampanyası başlatıyor. Doğrulanabilir bir kaynak göstermeden ya da kanıt sunmadan, var olmayan ve Küba’daki Amerikan elçiliği dahil hiç kimsenin görmediği Çin askeri üsleriyle ilgili haberlerle halkı korkutmaya çalışıyor.”

Bir yıl önce de ABD’den benzer söylentiler gelmiş ancak bunların asılsız olduğu ortaya çıkmıştı.

Fudan Üniversitesi Küresel Siber Uzay Yönetişimi Uluslararası Araştırma Enstitüsü Direktörü Shen Yi, Alman NachDenkSeiten portalına verdiği demeçte, iddialarının ‘ikiyüzlülük ve riyakârlık’ örneği olduğuna dikkat çekti.

Küba’daki casus üsleri saçmalığının bir kez daha ‘hegemonik çifte standartları ve gizli dinleme konusunda dünyanın önde gelen gücü olan ABD’nin histerik, hastalıklı zihniyetini gösterdiğini’ dile getiren Shen, Washington’un müttefikleri de dahil olmak üzere diğer ülkelerdeki istihbarat faaliyetlerini artırabileceğine inandığını, fakat aynı zamanda diğer ülkelerin buna karşı son derece hassas olduğunu da sözlerine ekledi.

“ABD askeri uçakları ve donanma gemileri uzun süredir Çin yakınlarında keşif uçuşları gerçekleştiriyor. Eğer ABD, Çin’in ABD yakınlarındaki istihbarat operasyonlarını artırmasını istemiyorsa, Washington da aynı şeyi Çin yakınlarında yapmamalı,” diyen Shen, aksi takdirde ABD’nin, diğer ülkelerin kendisine karşı tedbirler alacağı yeni bir gerçekliğe yavaş yavaş uyum sağlamak zorunda kalacağını kaydetti.

Rusya’nın savaş gemileri Küba’ya yanaştı, ABD Guantanamo’ya nükleer denizaltı gönderdi

Çok Okunanlar

Exit mobile version