ASYA

Çin’in üçüncü plenumunda ‘reformun derinleştirilmesi’ çağrısı öne çıkıyor

Yayınlanma

Çin Komünist Partisi (ÇKP) 20. Merkez Komitesi’nin genellikle üçüncü genel kurul olarak adlandırılan üçüncü oturum pazartesi günü resmen başladı ve perşembe gününe kadar devam edecek. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in çeşitli büyük toplantılarda reform ve dışa açılma konusunda yaptığı son açıklamalar oturumun tonu, reform gündeminin önceliği ve Çin modernleşmesini ilerletme hedefi hakkında önemli bir çerçeve sunuyor.

Kapalı kapılar ardındaki toplantının sonuçlanmasına kadar alınacak kararlar açıklanmayacak olsa da Global Times’ın görüştüğü uzmanlar, oturumun Çin’in yönetişim sistemini ve kapasitesini geliştirmeye, yüksek kaliteli kalkınmayı teşvik etmeye ve Çin modernizasyonunu ilerletmek için köklü kurumsal planlar çizmeye odaklanacağını söyledi.

Xi, reformu “kalkınmanın itici gücü” olarak nitelendirerek reformun kapsamlı bir şekilde derinleştirilmesine vurgu yapıyor ve Çinli uzmanlara göre Çin, hızla değişen küresel jeo-ekonomik durumlardan kaynaklanan risk ve zorluklarla mücadele ederken yüksek kaliteli kalkınmayı sağlamaya yardımcı olacak reformu tereddütsüz bir şekilde derinleştirmeye ve dışa açılmayı genişletmeye devam etmelidir.

ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu’nun 30 Nisan’da yaptığı toplantıda üçüncü plenumun temmuz ayında yapılmasına karar verilmesinden bu yana, Xi, çeşitli vesilelerle reformla ilgili önemli açıklamalarda bulunarak devam eden oturumun tonunu belirledi.

Xi başkanlığındaki Siyasi Büro toplantısı, ÇKP için reformun konumunu daha da yükseltti ve reformun odak noktasını belirledi. Toplantıda, tüm Parti’nin reformu önemli bir konuma getirmesi ve Çin modernleşmesini desteklemeye odaklanarak reformu her açıdan derinleştirmesi gerektiği belirtildi. Xinhua Haber Ajansına göre, toplantıda daha kapsamlı bir reformun, sosyal eşitlik ve adaletin ilerletilmesi ve insanların refahının hem başlangıç noktası hem de nihai hedef olarak iyileştirilmesiyle birlikte ekonomik sistem reformu tarafından yönetilmesi gerektiği belirtildi.

Tianjin İdare Okulu profesörlerinden Cong Yi’ye göre, “Hedef, Çin modernleşmesini ilerleterek yüksek kaliteli kalkınmayı sağlamak ve ulusal gençleşmeyi gerçekleştirmek.”

Xi ayrıca, 23 Mayıs’ta Doğu Çin’in Shandong Eyaletinin Jinan kentinde düzenlenen bir sempozyuma başkanlık ederken, Çin’in modernleşmesinin önündeki ideolojik ve kurumsal engelleri kaldırmak için kararlı adımlar atması ve köklü kurumsal zorlukları ve yapısal sorunları çözme çabalarını iki katına çıkarması gerektiğini söyledi.

Xinhua’ya göre, ekonomik sistem reformu gerçekçi ihtiyaçların karşılanması ve en acil konuların ele alınmasından başlamalı ve pratik sorunların çözümü sürecinde teorik ve kurumsal inovasyonu ilerletmeli.

Devlet Konseyi Devlete Ait Varlıkları Denetleme ve İdare Komisyonu araştırma merkezinde araştırma görevlisi olan Xu Baoli, Çin’in reformunun bir yandan dışa açılmayı genişletirken diğer yandan ekonomik kalkınmayı teşvik etmek için kendi sorunlarını ele almaya odaklandığını söyledi.

“Reformun anahtarı sorunları çözmektir ve Çin sürekli olarak kendi sorunlarını çözmeye odaklanmıştır” diyen Xu, Çin’in gelişmiş bir sanayi sistemi kurma ve kendi kendine yeterliliği sağlamak için inovasyonu artırma çabalarına işaret etti. Bu arada, başarılı olmak için Çin’in özel işletmeler ve yabancı işletmeler de dahil olmak üzere tüm sektörleri harekete geçirmesi gerektiğini vurguladı.

Analistler, Çin’in bilimsel ve teknolojik inovasyon kabiliyetlerini güçlendirmek ve özel ve yabancı işletmeleri desteklemek için çabalarını artırdığını, bunun da devam etmekte olan üçüncü plenumda vurgulanması beklenen ana temalar olduğunu söyledi.

Çin’in üçüncü plenumu ‘modernleşmenin ilerletilmesi’ çağrısıyla başlıyor

Çok Okunanlar

Exit mobile version