ASYA

Çinli Büyük Teknoloji şirketleri, ABD kısıtlamalarına rağmen yapay zeka harcamalarını iki katına çıkardı

Yayınlanma

Financial Times’ta (FT) yer alan habere göre Çin’in teknoloji devleri, ülkenin bu önemli teknolojideki ilerlemesini sınırlandırmak için tasarlanan ABD yaptırımlarına rağmen, yapay zeka altyapısı için bu yıl sermaye harcamalarını iki katına çıkardı.

Alibaba, Tencent ve Baidu bir yıl önceki 23 milyar renminbiye kıyasla ilk yarıda 50 milyar renminbi (7 milyar dolar) sermaye harcaması yaptı. Gruplar, hem kendi modelleri hem de başkalarının modelleri olmak üzere yapay zeka için büyük dil modellerinin eğitimine güç sağlamakla ilgili işlemciler ve altyapı satın almaya odaklandıklarını söyledi.

Konu hakkında bilgi sahibi iki kişiye göre, TikTok’un ana şirketi ByteDance da 50 milyar dolardan fazla bir yatırımla yapay zeka ile ilgili harcamalarını artırdı.

Alibaba başkanı Eddie Wu bu ay yatırımcılara yaptığı açıklamada, “Yapay zeka odaklı bulut işimizin büyümesini sağlamak için Ar-Ge ve yapay zeka yatırımlarına devam edeceğiz. unun nedeni, birçok müşteriden karşılanmamış çok fazla talep görmemizdir,” demişti.

Alibaba, Tongyi serisi yapay zeka modellerini eğitmek ve bilgi işlem gücünü başkalarına kiralamak için işlemciler satın alıyor. Çinli teknoloji devinin ilk yarıdaki yatırım harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 123 artarak 23 milyar renminbiye ulaştı.

Nvidia, yüksek teknolojili yapay zeka işlemcilerini satmıyor

Wu, “Bu tür sermaye yatırımları yaparken gördüğümüz şey, bir sunucuyu devreye alır almaz, o sunucunun anında tam kapasiteyle çalışmaya başladığıdır. Önümüzdeki çeyreklerde çok yüksek bir ROI [yatırım getirisi] görmeyi bekleyebiliriz,” dedi.

Grubun bulut işinin satışları ikinci çeyrekte hızlandı ve bir önceki yıla göre yüzde 6 arttı. Alibaba, yapay zeka ile ilgili ürün gelirlerinin yıllık bazda iki kattan fazla arttığını söyledi.

Bu artış kısmen Çinli yapay zeka startup’larına müşteri kazandırmak için yapılan yatırımlardan kaynaklanıyor. Şubat ayında yapay zeka startup’ı Moonshot’a yaptığı 800 milyon doların yarısından biraz azı, bulut hizmetlerini satın almak için kupon şeklinde geldi.

ABD ihracat kontrolleri Nvidia’nın H100 ve yakında çıkacak Blackwell serisi gibi önde gelen yapay zeka işlemcilerine erişimi keserken, Çin’in teknoloji devleri Nvidia’nın Washington tarafından belirlenen bilgi işlem gücü eşiklerini aşmayacak şekilde tasarlanan H20 gibi daha düşük performanslı işlemcileri satın alabiliyor.

ByteDance en önemli Nvidia müşterilerinden

Analistler, Nvidia’nın önümüzdeki aylarda Çinli teknoloji gruplarına birim başına 12.000 ila 13.000 dolardan bir milyondan fazla işlemci göndermesini bekliyor. Konuya aşina iki kişi, ByteDance’ın da önemli bir müşteri olduğunu söyledi.

Çip araştırma grubu SemiAnalysis’ten Dylan Patel, TikTok’un ana şirketinin Çin’deki veri merkezleri için yüz binlerce H20 satın aldığını ve aynı zamanda ortaklarla çalışmak ve Malezya’nın Johor kentinde bilgi işlem altyapısı kurmak için büyük harcamalar yaptığını tahmin ediyor.

Patel, “ByteDance Çin’in en büyük yapay zeka alıcısı çünkü Çin ve Malezya’ya büyük yatırımlar yapıyor ve ABD bulutlarından alım yapıyorlar,” dedi.

Sosyal medya ve oyun devi Tencent de yatırım harcamalarının ilk altı ayda bir önceki yıla göre yüzde 176 artışla 23 milyar renminbiye yükseldiğini ve bunun kısmen “GPU ve CPU sunucularına yapılan yatırımlardan kaynaklandığını” söyledi.

Çinli şirketlerin yatırımları hâlâ ABD’lilerin çok gerisinde

Strateji müdürü James Mitchell, bulut işinin artan grafik işlem birimi kiralama ihtiyacından faydalandığını fakat bunun ABD’li rakiplerinin yaşadığı patlamadan daha küçük ölçekte olduğunu söyledi.

Mitchell, “Çin’de kendi başlarına büyük dil modelleri oluşturmaya çalışan son derece iyi finanse edilmiş çok sayıda startup yok. Çok sayıda küçük şirket var ama sermayeleri 1 milyar, 2 milyar dolar. ABD’deki gibi 10 milyar dolar ya da 90 milyar dolar sermayeye sahip değiller,” dedi.

Tencent’in yatırım stratejisine aşina olan bir kişi, Pekin’in regülasyoncu tutumuna ilişkin süregelen endişeler nedeniyle yapay zeka grupları için daha küçük çekler yazdığını söyledi.

Çin’in uzun süredir yapay zeka lideri olan Baidu, ilk yarıda bir önceki yıla göre yüzde 4 artışla 4,2 milyar renminbi harcayarak yatırım harcamaları konusunda en kısıtlı davranan şirket oldu.

Genel olarak, Çin’in Büyük Teknoloji yatırım harcamaları hâlâ Amerikalı akranlarının çok gerisinde. Alphabet, Amazon, Meta ve Microsoft ilk yarıda 106 milyar dolar harcadı ve önümüzdeki aylarda daha fazla yatırım sözü verdi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version