Çinli şirketler, Rusya ile iş birliklerini sürdürebilmek için yaptırımlardan kaçınma amacıyla Çin’de yeni tüzel kişilikler oluşturmaya başladı.
Konuya aşina dört kaynağın Vedomosti gazetesine verdiği bilgilere göre, Çinli tedarikçiler ve ödeme aracıları, ikincil yaptırımlara maruz kalmamak adına Rus ortaklarıyla çalışmak için Çin’de yeni tüzel kişilikler oluşturmaya başladı.
Bu uygulamanın Çin’de nispeten yeni olduğu belirtiliyor. Büyük tedarikçiler, Rus muhataplarıyla iş birliklerini sürdürebilmek amacıyla yan kuruluşlar kuruyor ve daha önce Rusya ile ticaretten sorumlu olan ana şirket yöneticilerini bu yeni kuruluşlara aktarıyor.
İhracatçılar ve İthalatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Artur Leer, tedarik zincirinde üçüncü ülkelerden şirketlerin dahil olmasının zaten yaygın bir yöntem olduğunu belirtti. Ayrıca Leer, etkileşim süreçlerinin oluşturulması ve değişkenliğinin, malların tedarik edilme isteğine bağlı olduğunu ifade etti.
Buna karşın, Çinli bir lojistik şirketinden bir kaynak, Rus ithalatçılarla yapılan işlerin yeni tüzel kişiliklere devredilmesinin, halihazırda zor olan ödeme süreçlerini daha da karmaşıklaştırdığını dile getirdi.
Kaynağa göre, ödeme geçişi genelde Çinli ihracatçının bankası için ne kadar önemli bir müşteri olduğuna ve Rus ithalatçının banka aracılığıyla yaptığı ödemelerin geçmişine bağlı olarak şekilleniyor.
Blank Bank for Business’ın dış ticaret faaliyetleri müdürü Anastasya Sorokina, hem Çin hem de Rusya’daki tüm katılımcıların olası yaptırım risklerini azaltmak amacıyla daha bireysel ve düşük riskli iş birliği planları aradıklarını söyledi.
O2 Consulting hukuk firmasının kıdemli ortağı Tatyana Safonova ise bu tür kararların genelde iş dünyasının risk iştahına bağlı olduğunu, bazı şirketlerin mevcut durumu bir tehdit olarak görürken, diğerlerinin bunu bir fırsat olarak değerlendirdiğini ifade etti. Ancak Safonova’ya göre zaman, sürece dahil olan herkesin aleyhine işliyor: Mevcut siyasi durum ne kadar uzun sürerse, ödemeler, tedarik ve lojistik gibi konulardaki sorunlar da o kadar derinleşiyor.
Daha önce Çinli tedarikçilerin, ürünlerin Rusya’ya üçüncü ülkeler üzerinden ihraç edilmesini talep etmeye başladığı bildirilmişti. Bu uygulama başlangıçta elektronik gibi belirli dış ekonomik faaliyetler kodlarına dahil olan ürünler için geçerliydi, ancak daha sonra diğer ürünlere de yayılmıştı.
İthalatçı Atvira şirketinin genel müdürü Yekaterina Kizeviç, Çinli şirketlerin Rusya ile iş yapmaktan çekinmeye başladığını dile getirdi. Aynı zamanda, Rus ithalatçılar, üçüncü ülkeler üzerinden malların teslim yollarının henüz ‘test edilmemiş’ olması ve nakliye konusunda yaşanan zorluklar nedeniyle sıkıntılarla karşı karşıya.
Impaya Rus şirketinin ticari direktörü Aleksey Razumovskiy, Çinli ihracatçılarla iş yapmanın alternatif yollarının ek maliyetlere yol açacağını ve bunun da Rusya’daki ürünlerin nihai fiyatını artıracağını söyledi.
Daha önce, Çin bankalarının Rus şirketlerinden gelen ödemeleri kabul etmeyi reddetmesi, Rusya’nın Çin ile ticaretini zorlaştırmıştı. Bu durum, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya yönelik 12. yaptırım paketinin yürürlüğe girmesi ve ABD Başkanı Joe Biden’ın, Rusya’nın savunma sanayii ile iş birliği yapan veya yaptırım uygulanan alt kuruluşlara destek veren üçüncü ülke bankalarına kısıtlamalar getirme yetkisi veren kararnameyi imzalamasından sonra gerçekleşmişti.
Bununla birlikte Çin Genel Gümrük İdaresi’ne göre, bu yılın ocak-haziran döneminde Çin ile Rusya arasındaki ticaret hacmi, 2023’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 1,6 artarak 136,67 milyar dolara ulaştı.