DİPLOMASİ

Çinli şirketlerden Draghi raporuna tepki

Yayınlanma

AB’de faaliyet gösteren Çinli firmalar, Mario Draghi’nin Avrupa sanayisini yabancı rekabetten korumak için gümrük vergilerinin gerekli olabileceği yönündeki önerisini eleştirerek, bu tür önlemlerin Brüksel ile Pekin arasındaki ticari gerilimi tırmandırabileceği uyarısında bulundu.

Çin’in AB Ticaret Odası (CCCEU) da İtalyan teknokratın 9 Eylül Pazartesi günü yayınlanan ve AB’nin rekabet gücüne ilişkin merakla beklenen raporunda Çin’in “kapasite fazlalığını” tekrar tekrar kınamasına ve Pekin’i kritik minerallerin “yüksek riskli tedarikçisi” olarak göstermesine karşı çıktı.

Birlik genelinde faaliyet gösteren binden fazla şirketi temsil eden odanın bir sözcüsü Euractiv’e yaptığı açıklamada, “Raporun gümrük tarifeleri veya diğer ticari tedbirlerin uygulanması önerisiyle ilgili olarak CCCEU, ticari gerilimleri tırmandırabilecek ve küresel yeşil teknoloji tedarik zincirini bozabilecek eylemlere karşı uyarıda bulunmaktadır,” dedi.

Draghi beklenen raporunu sundu: AB’nin yılda ilave 800 milyar avro yatırıma ihtiyacı var

Sözcü, Brüksel ve Pekin’in “kısıtlayıcı ticaret tedbirleri” yerine, iklim değişikliğini ele almak ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek için “işbirliğine dayalı bir yaklaşım” benimsemeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

CCCEU’nun açıklamaları, eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin “yurtdışından haksız rekabet” durumlarında gümrük tarifelerinin “haklı” olabileceğini yazmasının ardından geldi.

Fakat Draghi, bu tür ticari tedbirlerin “sistematik olarak uygulanmaması gerektiği” ve “ABD’nin Çin teknolojisini sistematik olarak dışlama yaklaşımını” taklit etmeye yönelik herhangi bir girişimin AB’nin ekonomisini “yeşillendirme” çabalarını sadece geciktireceği uyarısında bulundu.

Draghi raporu ve Avrupa’nın Bush momenti

CCCEU sözcüsü, “Çin’in yeşil teknolojilerdeki endüstriyel kapasite fazlalığına yapılan atıf, bu ürünlere yönelik küresel talebi ve Çin’in küresel karbonsuzlaştırma çabalarını yönlendirmede oynadığı hayati rolü göz ardı etmektedir,” dedi.

Bunun bir tehdit olarak görülmesinden dolayı “hayal kırıklığına uğradıklarını” kaydeden sözcü, Çin’in üretim kapasitesinin, temiz enerji teknolojilerine yönelik artan küresel talebin rekabetçi fiyatlarla karşılanması için bir fırsat olarak görülmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.

Sözcü ayrıca Draghi’nin Brüksel’e yeşil dönüşüm için kritik öneme sahip minerallerin tedarikini Çin’den uzaklaştırma çabalarını artırma çağrısının da benzer şekilde yanlış yorumlandığını kaydetti.

Draghi raporu Alman hükümetini böldü, Hollanda’dan tepki aldı

Sözcü, “Ortaklığın faydalarını kabul etmeden Çin’i yüksek riskli olarak etiketlemek, güvenilir ve çeşitlendirilmiş tedarik zincirlerini güvence altına almak için ortak çabalara yönelik fırsatları baltalayabilir,” dedi.

Draghi’nin raporu Brüksel ve Pekin arasındaki ticari sürtüşmelerin arttığı bir dönemde geldi.

Geçtiğimiz ay Pekin, AB’nin Çin yapımı elektrikli araçlara %36,3’e varan geçici vergileri onaylamasından bir gün sonra AB süt ürünleri ithalatına yönelik bir anti-damping soruşturması başlattığını duyurmuştu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version