İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron’ın cumartesi günü İngiliz medya kuruluşlarına verdiği bir mülakatta, başbakanlığı döneminde İngiltere ile Çin arasındaki ilişkilerin “altın çağını” müjdelemesinden bu yana “işlerin değiştiğini” söyledi. Çinli uzmanlar ise Cameron’ın sözlerinden yola çıkarak, “İngiltere’de Çin’e yönelik kamuoyu atmosferinin siyaseti ele geçirecek kadar aşırı olduğunu yansıttığı ve Sunak yönetiminin Çin-İngiltere ilişkilerini gerçekten geliştirmesini zorlaştırdığı” yorumunu yaptı.
The Telegraph’a verdiği bir röportajda eski İngiltere başbakanı, Çin’in artan “saldırganlığını” İngiltere’nin karşı karşıya olduğu en önemli güvenlik sorunlarından biri olarak tanımladı.
Cameron, 2015 yılında başbakanlığı döneminde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in İngiltere ziyaretine ev sahipliği yaptığında şu açıklamayı yapmıştı: “Bu ziyaret yeni bir dönemin başlangıcına işaret ediyor. Bazıları bunu İngiltere ve Çin arasındaki ilişkilerde altın çağ olarak adlandırıyor.”
Geçen hafta kendisine bu dönemin artık sona erdiğine inanıp inanmadığı sorulan Cameron, “Bence işler değişti. Özellikle iklim değişikliği gibi konularda Çin ile ilişki kurmaya hala ihtiyaç var – insanlığın beşte birini görmezden gelerek iklim değişikliği sorunlarını çözemeyiz” dedi.
Çinli uzmanlar Cameron’ın bu sözlerinin, İngiltere’nin Çin’e karşı iç kamuoyunda oluşan “aşırı düşmanca” atmosferin bir yansıması olduğu görüşünde.
Şanghay Uluslararası Çalışmalar Üniversitesi’nde Avrupa çalışmaları uzmanı olan Gao Jian Global Times’a verdiği demeçte, Çin-İngiltere ilişkilerinin ve İngiltere’nin Çin’e yönelik politikasının kısmen İngiltere’deki Muhafazakar Parti içindeki iç siyasi güçler tarafından belirlendiğini söyledi. Gao, “Muhafazakar Parti ve Parlamento içindeki bazı etkili isimler Çin yanlısı bir politikaya şiddetle karşı çıkıyor ve bu da Sunak yönetiminin Çin-İngiliz ilişkilerini geliştirmeye tam anlamıyla angaje olmasını zorlaştırıyor” dedi.
Gao ayrıca, İngiltere’nin Çin’e yönelik politikasının “ABD’den gelen tehditlerden önemli ölçüde etkilendiğini” söyledi. Gao’ya göre, İngiltere’nin Avrupa ile ABD arasındaki köprü rolü Avrupa Birliği’nden ayrılmasıyla sona erdi ancak İngiltere’nin hala kendi bekasını sağlaması gerekiyor. Çinli uzman, Muhafazakar Parti’den politikacıların bu noktada ABD’ye yönelmenin doğru seçim olduğuna inandıklarını söyledi.
Pekin Yabancı Çalışmalar Üniversitesi Bölgesel ve Küresel Yönetişim Akademisi profesörü Cui Hongjian ise Global Times’a verdiği demeçte Cameron’ın kamuoyuna yaptığı açıklamanın daha çok “kişisel siyasi çıkarları için kişisel bir duruş” olduğunu ifade etti.