ASYA

Çinli ve Hint akademisyenler buluştu: CHINDIA

Yayınlanma

Hindistan ve Çin’den uzmanlar çarşamba günü Pekin’de düzenlenen Çin-Hindistan Medeniyetler Diyaloğu’nda bir araya geldi.

Global Times’ın haberine göre, Hindistan ve Çin medeniyetlerinin kültürel tarihinin ve modernleşmesinin tartışıldığı yuvarlak masa toplantısında, “Asya medeniyeti ve insanlık için ortak bir geleceğe sahip bir topluluk” fikri gündeme geldi.

Toplantıya katılan Profesör Yu Longyu Global Times’a verdiği demeçte, Çin ve Hindistan arasında uyumlu bir şekilde bir arada yaşama formülü için sebepler olduğunu söyledi ve “CHINDIA” kavramını önerdi.

Yu, Çin ve Hindistan’ın barışçıl kalkınma tercihinin temelde felsefeye uygun olduğunu ve aralarındaki “dostane alışverişlerin” CHINDIA kavramının uygulanabilirliğini kanıtladığını ifade etti.

Yu, zamanın gelişme trendinin Çin ve Hindistan’ın birleşmesini ve dünyayı tersine çevirmek gibi ağır bir sorumluluğu üstlenmesini gerektirdiğini vurguladı.

Tagore uzmanı ve aynı zamanda Ulusal Yönetim Akademisi Kültür ve Tarih Bölümü’nün eski genel müdür yardımcısı olan Çinli profesör Dong Youchen de Yu’nun bakış açısını yineledi: “100 yıldan fazla bir süre boyunca İngiltere’ye çok fazla zenginlik sağlamak zorunda kalan Hindistan’dı. Uygar dünyanın başarılarına dikkatle baktığımda, insanlık ideallerinin uygarlık adına nasıl bu kadar trajik bir şekilde saptırılabildiğini anlayamıyorum. Son olarak, bu sapkınlığın, bazı ülkelerin diğer ülkelerdeki yüz milyonlarca insana karşı sonsuz kayıtsızlığını ve küçümsemesini ortaya çıkardığını görüyorum.”

“Göğsünde İngiliz medeniyetinin kayasını taşıyan Hindistan, durgunluk çıkmazına düşmüştür. İngiltere büyük karlar elde etmek için afyon kullanarak Çin kadar geniş bir kadim medeniyeti zehirledi ve Çin’in topraklarının bir kısmını ele geçirdi,” diye ekledi Dong.

Jawaharlal Nehru Üniversitesi profesörü Sabaree Mitra Global Times’a yaptığı açıklamada Çin ve Hindistan’ın kapsayıcılığa dayalı bir Asya medeniyeti inşa etmek için yeni platformlar geliştirmeleri gerektiğini söyledi.

Her iki ülkeden de akademisyen ve uzmanlar, bu tartışmanın daha somut işbirliklerini doğurması temennisinde bulundular.

Çok Okunanlar

Exit mobile version