DÜNYA BASINI

Condoleezza Rice Foreign Affairs’e yazdı: ‘Korumacılığın tehlikeleri’

Yayınlanma

Uzman camiasında mevcut jeopolitik belirsizliğe dair tartışmalar devam ederken Irak işgali döneminden tanınan eski ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, dünyanın hala Amerika’ya, Amerika’nın da dünyaya ihtiyacı olduğunu savunarak korumacılığın tehlikelerine karşı uyarıda bulundu.

Foreign Affairs dergisinde kısa bir süre önce yayımlanan makalesinde Rice, Çin ve Rusya gibi ‘revizyonist güçlerin’ yükselişinin damgasını vurduğu bir ortamda ABD’nin karşı karşıya olduğu zorlukları özetledi.

Rice, içinde bulunduğumuz dönemin Soğuk Savaş döneminden daha tehlikeli olduğunu ve büyük güçler arasında doğrudan askeri çatışma potansiyeli taşıdığını savundu.

Rice, “Çin Sovyetler Birliği değil. Sovyetler Birliği entegrasyon yerine otarşiyi tercih ederek kendi kendini izole ederken, Çin 1970’lerin sonunda izolasyona son vermişti. Fakat Pekin’in hedefinde Tayvan var ve Tayvan’a yönelik bir saldırı, ‘stratejik belirsizlik’ politikası bunun tam niteliği konusunda belirsizlik yaratsa bile, ABD’nin askeri bir yanıt vermesini gerektirecektir,” dedi.

Eski yetkili, ayrıca 2022’de Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunan Rusya’nın yarattığı ‘tehdidin’ de altını çizdi:

“(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin kesinlikle bu şekilde sonuçlanacağını hiç düşünmemişti. Moskova başta Ukrayna’nın işgalden birkaç gün sonra düşeceğini tahmin ediyordu. Rus kuvvetleri Kiev’de yapmayı planladıkları geçit töreni için üç günlük erzak ve üniforma taşıyordu.”

Eski ulusal güvenlik danışmanı, ABD’nin öncülüğünde iktisadi ve güvenlik işbirliğine dayanan İkinci Dünya Savaşı sonrası liberal düzenin artık tehdit altında olduğunu savundu:

“ABD, diplomat George Kennan’ın 1946 tarihli ünlü ‘Uzun Telgraf’ında verdiği tavsiyeyi dikkate alabilir. Kennan Washington’a, Sovyetler Birliği’nin kendi iç çelişkileriyle baş etmek zorunda kalana kadar kolay bir dış genişleme sürecine girmesini engellemesini tavsiye etmişti.”

Ancak Rice sadece revizyonist güçleri tecrit etmenin çözüm olmadığını kaydederek, “Korumacılık hiçbir zaman ABD’nin güvenliği ya da refahı için bir çözüm olmamıştır,” ifadelerini kullandı.

Bunun yerine Rice, Moskova ve Pekin üzerindeki ekonomik baskıyı sürdürürken aynı zamanda bu ülkelerin halklarıyla, özellikle de genç nesillerle etkileşim kuran bir stratejiyi savundu.

Rice sözlerini şöyle sonlandırdı: “Diğer pek çok nedenin yanı sıra bu nedenle de otoriterler zafer kazanmamalıdır. Gelecek demokratik, serbest piyasa devletlerinin ittifakı tarafından belirlenecek ya da revizyonist güçler tarafından belirlenecek, yurt dışında toprak fethetme günlerine ve yurt içinde otoriter uygulamalara geri dönülecek. Başka bir seçenek yok.”

Çok Okunanlar

Exit mobile version