DOĞU AKDENİZ

Dibeybe’yi koltuğundan edecekti; ‘yolsuzluktan’ istifa etti

Yayınlanma

Libya’nın doğusundaki Temsilciler Meclisi, Trablus merkezli hükümete alternatif olarak seçilen ancak Abdülhamid Dibeybe’ye görevinden el çektirmeyi başaramayan Fethi Başağa hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Oylamadan saatler önce Başağa’nın istifa ettiği duyuruldu.

Tobruk’taki Temsilciler Meclisi’nde yapılan oturumda, Başbakan Fethi Başağa’nın görevinden alınması ve hakkında soruşturma açılması oy çokluğuyla kabul edildi. AA’nın bildirdiğine göre son bir haftadır özellikle Libya’nın doğusundaki kulislerde Başağa’nın yolsuzluk suçlamaları nedeniyle görevinden alınacağı veya istifa edeceği konuşuluyordu.

Temsilciler Meclisi Sözcüsü Abdullah Belihak, yaptığı yazılı açıklamada, Tobruk’taki Temsilciler Meclisi’nin yaptığı oturumda, Şubat 2022’de ülkenin doğusu için Başbakan seçilen Fethi Başağa’nın görevinden alınması ve hakkında kamu malına zarar vermek suçlamasıyla soruşturma açılması yönünde oy kullandığını” duyurdu. Belihak, Başağa’dan boşalan Başbakanlık koltuğu için Maliye ve Planlama Bakanı Usame Hammad’ın vekaleten atandığını açıkladı.

Temsilciler Meclisi’nin bu hamlesinden saatler önce Başağa, istifa ettiğini duyurmuş, “Libya Başbakan Yardımcısı Ali Farac el-Katrani’ye bütün görev ve yetkilerimizi devrettiğimizi ifade ediyorum” demişti.

Libya’da son durum

Libya’da bir süredir Abdülhamid Dibeybe ve Fethi Başağa’nın liderlik ettiği iki ayrı hükümet olması istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.

Libya’nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’in kontrolünde bulunan bölgelerde Şubat 2022’den bu yana görev yapan Başağa hükümeti, Türkiye ve uluslararası arena tarafından tanınmıyor. Başağa, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac döneminde İçişleri Bakanlığı görevinde bulunmuştu.

Ülkenin doğusu ile batısını birleştirme çabaları kapsamında Birleşmiş Milletler gözetiminde yürütülen görüşmelerde Abdülhamid Dibeybe başbakanlığında bir hükümet kurulması ve 2021 Aralık ayında seçime gidilmesi kararlaştırılmıştı. Dibeybe hükümeti kurdu ancak ülkeyi seçime götürme süreci tarafların anayasa konusundaki anlaşmazlıkları nedeniyle sekteye uğradı. Belirlenen tarihte seçim yapılamayınca Temsilciler Meclisi, eski “düşmanı” Başağa ile anlaşarak paralel bir hükümet kurmayı denedi. Başağa kendisine bağlı milis gruplarla Trablus’a girmeyi denedi. Bu girişim Trablus’taki silahlı güçlerce engellendi.

Libya’da taraflar, ülkeyi seçime götürecek yasaları belirlemek için BM’nin desteğiyle diplomasi yürütüyor. Nisan ayında, seçim yasalarını hazırlamak için Temsilciler Meclisi ve Libya Devlet Yüksek Konseyi’nin belirlediği 6’şar üyeden oluşan bir komisyon kuruldu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version