Bir araştırmaya göre Washington, 16 G20 ülkesi arasında kendi ülkesindeki diplomatlara en yüksek ödemeyi yaparken Pekin sondan ikinci sırada yer alıyor.
Eski Avustralyalı diplomatlar tarafından kurulan bir medya şirketi olan International Intrigue tarafından çarşamba günü yayınlanan raporda, satın alma gücü paritesine göre ayarlanmış olarak, merkezlerinde çalışan ve yakın zamanda terfi eden orta düzey diplomatların maaşları karşılaştırıldı.
Buna göre, büyük ülkeler grubunda ABD, diplomatlarına yılda 140.000 ABD doları ödüyor.
Brezilya, Güney Afrika, Fransa ve Almanya ilk beşi tamamlarken, Çin ve Endonezya sırasıyla 41.000 ve 34.000 ABD doları maaşla son sıralarda yer aldı. Hindistan’ın da aralarında bulunduğu Asya ülkeleri, analiz edilen en alttaki sekiz ülkenin beşini oluşturmakta.
Ancak, maaşların yerel medyan değerden ne kadar farklı olduğuna göre sıralandığında, Hindistan zirveye çıkarken ABD üçüncü sıraya geriledi. Çin ise 12 ile yine son sıralarda yer aldı.
Raporun yazarları Jeremy Dicker, John Fowler ve Helen Zhang’a göre, anketin özel diplomatik profili, ortak bir karşılaştırma temeli sağlamak ve denizaşırı görevlerin getirebileceği avantajlar gibi değişkenleri sınırlamak için seçildi.
Diplomatlarla yapılan mülakatlar, çalışan sendikalarının belgeleri ve mezun işe alım kampanyaları, online forumlar, cumhurbaşkanlığı ve bakanlık kararnameleri gibi açık kaynaklı materyaller raporun bulgularını yansıtıyor.
Arjantin ve Türkiye’deki yüksek enflasyonun bu ülkelerin analizden çıkarılmasına yol açtığı ifade ediliyor. Rusya ise enflasyon ve Ukrayna müdahalesi nedeniyle analiz dışı bırakılmış.
Diplomasiye yapılan mutlak harcamalar açısından da ABD Çin’i geride bırakıyor. Washington, 2023 mali yılında diplomatik angajman ve dış yardım için yaklaşık 61,5 milyar ABD doları tutarında isteğe bağlı fon harcamış.
Buna karşılık Pekin 2023 yılında diplomasiye 57,031 milyar yuan (7,99 milyar ABD Doları) harcamış; bu rakam bir önceki yıla göre artış gösterse de hala koronavirüs pandemisi öncesi seviyelerinin gerisinde.
Yine de ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yönetim ve kaynaklardan sorumlu bakan yardımcısı Richard Verma’nın nisan ayında yaptığı açıklamaya göre, daha iyi maaş alan diplomatlarına ve daha büyük bütçesine rağmen, Dışişleri Bakanlığı’nın ortalama yüzde 13’ü doldurulmamış pozisyonlara sahip.
Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Maryland’li Demokrat Ben Cardin, geçen hafta yapılan bir kongre oturumunda, Çin’in büyükelçisinin bulunduğu ve ABD’nin bulunmadığı 20 ülkeden bahsetti.
Berlin merkezli bir düşünce kuruluşu olan Mercator Çin Araştırmaları Enstitüsü’nden Claus Soong, South China Morning Post’a yaptığı değerlendirmede, Çin’in düşük maaş sıralamasının diplomasiye verdiği önceliği yansıtmadığını ve genç yetenekleri dışişlerine girmekten caydırmayacağını söyledi.
Soong, “Şimdi, Çin’in ekonomik gerilemesi altında, daha fazla insan hükümete girmek istiyor çünkü istikrarlı” dedi.
Bu yılın başlarında The Post gazetesi Çin’in yurtdışındaki diplomatlarının nadir görülen bir maaş artışı aldığını bildirmişti. Buna ek olarak, yurtdışında görev yapan Çinli yetkililer, geçen yıl açıklanan ve parti ve devlet kurumlarındaki personel sayısının %5 oranında azaltılmasını öngören düzenlemenin dışında tutuldu.