RUSYA

Donbass Cumhuriyetleri Rusya’ya katılmak için referandum tarihi verdi

Yayınlanma

Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin parlamentolarının Rusya’ya bağlanmak için 23-27 Eylül tarihlerinde referandum yapılması kararı aldığı bildirildi.

Öte yandan Ukrayna’da tamamen Rus güçlerinin denetiminde olan Herson bölgesinde de Rusya’ya bağlanmaya ilişkin referandumun aynı tarihlerde düzenlenmesi kararı alındı. Ayrıca, Zaporijya bölgesinde de, yakın bir zamanda Rusya’ya katılmak için referandum düzenlenebileceği duyuruldu.

Rusya: Halklar kendi karar verecek

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Özel askeri operasyonun en başından itibaren ve ondan önceki dönemde, halkların kaderlerine karar vermeleri gerektiğini söyledik ve mevcut durum, bu halkların, kendi kaderlerinin efendisi olmak istediklerini doğruluyor” diye konuştu.

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin de, parlamento genel toplantısında yaptığı konuşmada Donbass bölge halklarının referandumlarda oylarını Rusya’ya katılmaktan yana kullanması halinde Moskova’nın bu kararı destekleyeceğini söyledi.

Rusya operasyonlara devam ediyor

Rusya ordusunun özel askeri harekat kapsamındaki taarruzlarını sürdürdüğünü belirten Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov ise, son 24 saatte 300’den fazla Ukrayna askerinin öldürüldüğünü bildirdi.

Kremlin 21 Şubat’ta, Donbass cumhuriyetlerini bağımsız devletler olarak tanıdığını duyurdu. Ardından Rusya, Kiev yönetiminin, Donetsk ve Lugansk bölgelerine Ukrayna devleti içinde özel statü vermek için tasarlanan Minsk anlaşmalarını uygulamadaki başarısızlığını gerekçe göstererek 24 Şubat’ta Ukrayna’ya asker gönderdi. Almanya ve Fransa’nın aracılık ettiği protokoller ilk olarak 2014’te imzalanmıştı. Eski Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroshenko o zamandan beri Kiev’in asıl amacının ateşkesi, zaman kazanmak ve “güçlü silahlı kuvvetler oluşturmak” için kullanmak olduğunu ifade etmişti.

Meydan darbesi ve Donbass çatışmaları

Ukrayna’da 2014’deki ABD destekli ‘Meydan darbesi’ni tanımayan pek çok doğu kenti Kiev yönetimine karşı ayaklandı. Yoğun çatışmalar sürerken Donetsk Halk Cumhuriyeti 7 Nisan, Lugansk Halk Cumhuriyeti ise 27 Nisan 2014’te ilan edildi.

Darbenin ardından Eylül 2014’te, Minsk’te, Rusya, Ukrayna, AGİT ve Donetsk-Lugansk’ın katılımıyla yapılan görüşmelerde ateşkes protokolü imzalandı. Katılımcılar doğu Ukrayna’da ateşkes ve hükümetin yeniden işler hale gelmesine yönelik çabalara odaklanan bir plan üzerinde anlaştılar. Ancak Kiev yönetimi Minsk anlaşmalarını uygulamamakta ısrar ederek, Donbass’taki Donetsk ve Lugansk özerk bölgeleri üzerinde baskı kurmaya çalıştı. Çatışmalar arttı, ateşkes defalarca ihlal edildi. Ukrayna ordusu ülkenin doğusundaki operasyonları daha da yoğunlaştırdı ve bölgedeki sivil halkı hedef haline getirdi. Rusya Şubat ayında operasyonları başlatana kadar, Donbass bölgesinde 8 yıldır süren çatışmalarda 14 bin kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version