Dünya Bankası, 2020’lerin küresel ekonomisinin, durgun ekonomik faaliyet, ticaretin daha az büyümesi ve ezici borçlanma maliyetleri ile 2010’lardan daha kasvetli olacağı konusunda uyardı.
Küresel Ekonomik Beklentiler raporunu açıklayan Dünya Bankası, küresel büyüme, 2023’e göre 0,2 puan düşüşle art arda üçüncü yılda da yavaşlayarak %2,4’e gerileyecek.
Bu, 2010’lardaki ortalama büyüme oranının yaklaşık dörtte üçü ve son otuz yıldaki en yavaş yarım on yıllık GSYİH büyümesi olacak.
Daha yoksul ülkeler için görünüm, yetkililerin beklediğinden daha karamsar ve gelişmekte olan ekonomilerin bu yıl %3,9 büyümesi bekleniyor; bu da son on yılda görülen ortalamanın 1 puan altında.
Dünya Bankası baş ekonomist yardımcısı Ayhan Köse, Axios’a verdiği röportajda, “Büyüme var fakat sorun hâlâ orada: son on yıla göre vasat bir büyümeye sahip olacağız. Sanki büyük bir sorununuz olduğunu söyleyen doktorunuza gidiyorsunuz. Ve iki hafta sonra, doktorunuz, ‘Sana bunun büyük bir sorun olduğunu söyledim, ama o kadar da büyük değil,’ diyor,” ifadelerini kullandı.
Dünya Bankası baş ekonomisti Indermit Gill ise, ülke içindeki ‘yapısal reformlar’ın geri planda kaldığını ve son yıllarda, daha önce olduğu kadar ilerleme kaydedilmediğini belirtti.
“Ticaret ortamı bozulmaya başladı. Genel makro ortam kötüleşti,” diyen Gill, bunları tersine çevirmeleri gerektiğini söyledi ve dünya çapında yavaşlayan enflasyon oranlarının bunun bir parçası olduğunu vurguladı.