Son dönemdeki tartışmalı açıklamaları ve eylemleriyle öne çıkan Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk’ın sahibi olduğu bir şirket daha ABD yönetimi tarafından ateş altına alındı.
ABD Adalet Bakanlığı, NASA’nın ve Pentagon’un en büyük yüklenicilerinden biri olan SpaceX’e karşı dava açtı. Milyarderin diğer şirketleri de daha önce suçlamalarla karşı karşıya kalmıştı.
Bakanlığa göre şirket, 2018’den 2022’ye kadar işe alım sürecinde mülteci ve sığınmacılara karşı ayrımcılık yaptı ve Musk ve diğer şirket temsilcileri, internette yaptıkları paylaşımlarda ve açıklamalarda sadece ABD vatandaşlarını ya da yeşil kart sahiplerini, yani ülkede daimi ikamet hakkı olan kişileri işe alabileceklerini iddia ettiler.
Dava tutanağında, “SpaceX’in ayrımcı işe alım uygulamaları rutin, yaygın ve uzun süredir devam etmekte olup, sığınmacılara ve mültecilere zarar vermiştir,” ifadelerine yer verildi.
Bununla birlikte bakanlık, şirketin 1965 tarihli Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasasını ihlal ettiğine dikkat çekerek, işverenlerin belirli bir düzenleme, hükümet talimatı veya sözleşmesi tarafından zorunlu kılınmadıkça bu tür kişilere karşı ayrımcılık yapamayacağını belirtti.
Adalet Bakanlığı, “SpaceX örneğinde hiçbir yasa, talimat ya da sözleşme şirketin sığınmacılara ve mültecilere karşı ayrımcılık yapmasını gerektirmiyordu,” iddiasında bulundu.
Dava sonucunda SpaceX’in nitelikli başvuru sahiplerini işe almasını ve ayrımcılığa uğrayan her kişi için hâkim tarafından belirlenen para cezasını ödemesi öngörülüyor.
Son yıllarda şirket, NASA ve Pentagon’un önde gelen yüklenicilerinden biri ve aynı zamanda Amerikalı astronotların Uluslararası Uzay İstasyonuna fırlatılmasında güvenilir bir ortak haline gelmişti.
Musk, kendisine ve şirketine yönelik iddialara, Adalet Bakanlığı’nın belirsiz politikası nedeniyle kendisine karşı dava açması gerektiğini söyleyerek yanıt verdi.
Daha önce elektrikli otomobil üretiminde uzmanlaşmış şirketi Tesla da kendisini benzer bir durumda bulmuştu. Geçen yılın şubat ayında şirket, Kaliforniya Adil İstihdam ve Barınma Departmanı (DFEH), Fremont üretim tesisinde ırk ayrımcılığı ve taciz iddiasıyla şirkete karşı dava açmıştı. Wall Street Journal’ın (WSJ) haberine göre şirketin, siyah fabrika işçilerinin yıllarca süren şikayetlerini ‘görmezden gelmişti.’