Diplomasi
Ermenistan’da AB’ye katılım yasası meclisten geçti

Ermenistan parlamentosu, Avrupa Birliği’ne (AB) katılım sürecini başlatma yasasını ilk okumada kabul etti. Başbakan Nikol Paşinyan, yasanın doğrudan AB üyeliği anlamına gelmediğini, nihai kararın referandumla alınacağını belirtti.
Ermenistan Parlamentosu, Avrupa Birliği’ne (AB) katılım sürecini başlatma yasasını kabul etti.
Armen Press‘in haberine göre, Ermenistan Ulusal Meclisi’nde yapılan oylamada, “Avrupa Birliği’ne Katılım Sürecinin Başlatılması Hakkında Kanun” ilk okumada kabul edildi.
Yasa lehine 63 milletvekili oy kullanırken, 7 milletvekili karşı çıktı ve çekimser oy kullanan olmadı.
Söz konusu yasa tasarısı, Demokratik Güçler Platformu adlı sivil inisiyatif tarafından sunuldu. İnisiyatif, yasanın gerektirdiği 50 bin imzaya karşılık, iki ay içinde 60 bin imza toplamayı başardı.
Ocak ayının başlarında Ermenistan hükümeti de yasa tasarısını onaylamıştı. Ermenistan hükümeti, yasanın kabul edilmesinin “Ermenistan Cumhuriyeti vatandaşlarının Avrupa Birliği’ne tam üye olma beklentilerini daha gerçekçi hâle getireceğini” ve bu konunun tartışılması için uygun bir ortam yaratacağını belirtmişti.
Başbakan Nikol Paşinyan, yasa tasarısının “doğrudan Avrupa Birliği üyeliği anlamına gelmediğini” vurguladı.
Paşinyan, ülkenin birliğe katılım kararının ancak bir halk referandumu yoluyla alınabileceğini ifade etti. Ancak Erivan, bu tür bir oylamadan önce AB yetkilileriyle katılım için bir yol haritası görüşmeyi planlıyor.
Geçtiğimiz yılın mart ayında Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Ermenistan’ın son dört yılda karşılaştığı zorlukların ardından AB’ye katılımı düşündüğünü söyledi.
Mirzoyan, Erivan için ortak ve müttefik çevresini genişleterek dış ilişkilerini olabildiğince çeşitlendirmenin önemli olduğunu belirtti.
Ermenistan Ekonomi Bakanı Gevorg Papoyan ise Erivan’ın Avrasya Ekonomik Birliği’ne (AEB) katılımından vazgeçmeyeceğini söyledi.
Papoyan, “Bağımsız olmak istiyoruz. Bağımsızlık, bir kişiye değil, herkese bağımlı olmak ve herkesin bir dereceye kadar sana bağımlı olmasıdır,” diye konuştu.
Geçtiğimiz yıl AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi görevini yürüten Josep Borrell, AB’nin Ermenistan ile ikili işbirliğini genişletme kararı aldığını belirtmişti.
Borrell’in açıklamasına göre, Brüksel bu bağlamda Erivan ile “yeni bir ortaklık için iddialı bir gündem” üzerinde çalışmaya başladı.
Eylül ayında Ermenistan ve AB, vize serbestisi konusunda görüşmelere başladı.
Ermenistan vatandaşlarının AB’ye kısa süreli seyahatlerinde vize muafiyetinin sağlanması için, ülke yetkililerinin sınır kontrolü, göç ve yolsuzlukla mücadele gibi alanlarda “önemli reformlar” yapması şart koşulmuştu.