Avrupa Merkez Bankası yöneticisi, AB’nin Rus devlet varlıklarına el koymayı düşündüğü bir dönemde, Euro bölgesinin küresel bir çatışmada kendi para birimini silah olarak kullanmaması gerektiğini, zira bunun eninde sonunda AB’nin altını oyabileceğini söyledi.
Avrupalı yetkililer aylardır Ukrayna’nın yeniden inşasını finanse etmek için merkez bankası rezervleri de dahil olmak üzere dondurulmuş Rus varlıklarına el koyup koymamayı tartışıyor.
Ancak bazıları böyle bir hamlenin misillemeye yol açmasının yanı sıra, Avrupa varlıklarına olan güven kaybına kadar geniş çaplı yansımalarından endişe ediyor.
Reuters’ın haberine göre, İtalya Merkez Bankası Başkanı Fabio Panetta yaptığı bir konuşmada doğrudan Rusya’ya atıfta bulunmadan “Bir para birimini silahlandırmak kaçınılmaz olarak çekiciliğini azaltır ve alternatiflerin ortaya çıkmasını teşvik eder” dedi ve ekledi: “Ancak bu güç akıllıca kullanılmalıdır çünkü uluslararası ilişkiler ‘tekrarlanan bir oyunun’ parçasıdır.”
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi ve Letonya Merkez Bankası Başkanı Martins Kazaks ise, Avrupa’nın Ukrayna’nın savaş çabaları için ödemelere yardımcı olması gerektiğini söyledi ancak bunun nasıl finanse edileceğine ilişkin siyasi kararın Rusya’da mahsur kalan Avrupa varlıklarının kaderine dayanmaması gerektiğini savundu.
Kazaks, “Rusya’da mahsur kalan varlıkları unutun” dedi ve Avrupa’nın bunları muhtemelen hiçbir zaman kurtaramayacağını söyledi.
AB, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Kanada, 2022’de Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi sonrası 300 milyar dolarlık Rus merkez bankası varlığını dondurmuştu. Bunun yaklaşık 200 milyar doları Avrupa’da, özellikle de Belçika takas kurumu Euroclear’da tutuluyor.
Muhalifler, varlıklara el koymanın diğer ülkelerdeki yatırımcıları kendi yatırımlarının güvenliğinden korkarak kaçmaya itebileceğini, sonuçta para birimini zayıflatacağını savunuyor.
Eski bir Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi olan Fabio Panetta, Ukrayna etrafındaki çatışmanın Çin renminbisinin rolünün diğer para birimleri pahasına artmasına yol açtığını, çünkü Rusya’nın ticaretinin büyük bir kısmının artık Çin para birimi üzerinden yapıldığını belirtt.
Panetta, “Çinli yetkililer renminbinin küresel sahnedeki rolünü açıkça destekliyor ve Ukrayna’nın işgalinin ardından uluslararası toplum tarafından yaptırım uygulananlar da dahil olmak üzere diğer ülkelerde kullanılmasını teşvik ediyor” dedi.
Panetta, bunun sonucunda renminbinin ticaret finansmanında en çok kullanılan ikinci para birimi olarak avroyu ve küresel ödemelerde en çok kullanılan dördüncü para birimi olarak da yeni geride bıraktığını söyledi.
Panetta bunun yerine Avrupa’nın Euro’yu daha cazip hale getirerek güçlendirmesi ve rezerv para birimi olarak rolünü artıracak uzun süredir ertelenen değişiklikleri hayata geçirmesi gerektiğini savundu.