ASYA

Filipinler Çin teknelerini siyanür kullanmakla suçladı, Pekin iddiaları reddetti

Yayınlanma

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jnr, Çin teknelerinin tartışmalı Güney Çin Denizi’ndeki balık zengini Scarborough Sığlığı’nı “kasıtlı olarak yok etmek” için siyanür kullandığı iddiasının kanıtlanması halinde Pekin’e karşı yasal işlem başlatma sözü verdi.

Filipin Balıkçılık ve Su Kaynakları Bürosu (BFAR) geçtiğimiz hafta Çin ve Vietnam trol teknelerinin yerel olarak Bajo de Masinloc olarak bilinen sığlıkta zehirli madde kullandığını öne sürdü.

Çin 2012 yılından bu yana mercan adasını kontrol ediyor ve o tarihten bu yana bölgeye bir balıkçı teknesi filosu konuşlandırdı.

“Bunu yapmak için yeterli zemin olduğunu hissedersek, [suçlamaları] takip edeceğiz,” diyen Marcos, Filipin sularında siyanür kullanımının nadir olmadığını da sözlerine ekledi.

“Filipinler’de daha önce de siyanürle balık avlama vakaları olduğunu biliyorum. Ancak bunun daha endişe verici olmasının nedeninin daha yaygın hale gelmesi olduğunu düşünüyorum” dedi.

Çin “tamamen uydurma” dediği iddiaları reddederken, Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Çin hükümeti ekolojik çevrenin korunmasına ve balıkçılık kaynaklarının muhafazasına büyük önem vermekte ve yasa ve yönetmelikleri ihlal eden balıkçılık faaliyetlerine karşı kararlılıkla mücadele etmektedir” denildi.

BFAR sözcüsü Nazario Briguera Çinli balıkçıları “Filipinli balıkçı teknelerinin bölgede avlanmasını engellemek amacıyla Bajo de Masinloc’u kasıtlı olarak tahrip etmek” için siyanür kullanmakla suçladı.

Malaya, BFAR’ın bulgularının doğrulanması halinde, uygun bir uluslararası mahkemede çevre tahribatına ilişkin bir dava açılması için Adalet Bakanlığı ve Başsavcılık Ofisine gönderilebileceğini söyledi.

Siyanürle balıkçılık, balıkları sersemletmek ve böylece kolayca yakalanmalarını sağlamak amacıyla mercan kayalıklarının yakınına ölümcül kimyasal bileşik serpilmesini içeriyor.

Philippine Daily Inquirer’ın haberine göre, balıkçı grubu Pamalakaya BFAR’ı tartışmalı balıkçılık uygulamasını dizginlemekte “başarısız” olmakla eleştirdi.

“Yabancı balıkçı gemilerinin ülkenin karasularında açıkça görülen kaçak avlanma ve diğer yıkıcı balıkçılık faaliyetlerine rağmen, BFAR deniz kaynaklarını ve Filipinli balıkçı halkını korumak için kendi balıkçılık yasalarını uygulamada başarısız olmaya devam ediyor” denildi.

Scarborough Sığlığı uzun zamandır Filipinler ve Çin arasında önemli bir gerilim kaynağı olmaya devam ediyor.

Devlet medyasının perşembe günü bildirdiğine göre Çin sahil güvenliği, sığlığın bitişiğindeki sulara “yasadışı olarak izinsiz girdiğini” söylediği bir BFAR gemisini uzaklaştırdı.

Ancak Filipinli bir sahil güvenlik sözcüsü bu iddiayı reddetti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version