Fransa, Belarus üzerinden olası bir Rus ilerlemesine karşı Ukrayna’ya asker gönderme senaryosunu 10 gün süren gizli bir tatbikatla test etti.
Fransa, Belarus üzerinden olası bir Rus ilerlemesine karşı Ukrayna’ya asker gönderme senaryosunu gizlice test etti. Intelligence Online‘ın haberine göre, “Perseus” kod adlı tatbikat sonbaharda gerçekleştirildi ve 10 gün sürdü.
Tatbikata, Kara Kuvvetleri Özel Harekat Birimleri (CAST) katıldı. 3200 Fransız asker, Kiev’in kuzeyindeki Dinyeper Nehri’nin bir kıvrımını andıran bir bölgede eğitim gördü.
Fransızların taktikleri, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Şubat 2022’de Rusya’nın ilerlemesini durdurma deneyimlerine dayanıyordu.
Tatbikatta, insansız hava araçlarının kullanımı, elektronik savaş ve keşif faaliyetleri ile yüksek yoğunluklu çatışma koşullarında birliklerin koordinasyonu üzerinde duruldu.
Ancak, tatbikata katılan bazı askerler, FPV drone’ların eksikliğinden memnuniyetsizliklerini dile getirdi ve Fransız üreticilerin bu alanda geride kaldığına dair endişelerini paylaştı.
Macron’un Ukrayna’ya asker gönderme isteği
13 Ocak’ta Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Ukrayna’ya NATO askerlerinin konuşlandırılması fikrini görüştüğünü açıkladı.
Zelenskiy, “Bu fikrin uygulanmasına yönelik pratik adımları, olası genişlemeyi ve diğer ülkelerin sürece dahil olmasını ele aldık,” dedi.
Ukrayna lideri, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, böyle bir adımın Rusya’yı barışa zorlamak için “en iyi araçlardan biri” olacağını söylemişti.
Macron ve hükümet yetkilileri, Ukrayna’ya asker gönderme ihtimaline dair pek çok kez imada bulundu. Örneğin, Macron, Fransız birliklerinin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ni eğitebileceğini veya ateşkes anlaşması sağlandığında barışı koruma görevlisi olarak hizmet verebileceğini belirtti.
Ayrıca, Rusya’nın cepheyi yarıp geçmesi ve Kiev’in yardım talep etmesi durumunda asker gönderme olasılığını da gündeme getirdi. Askeri analistler, Fransız birliklerinin Belarus ve Transdinyester sınırlarında Ukraynalı askerlerin yerini alabileceğini, böylece serbest kalan Ukrayna birliklerinin aktif çatışmaların yaşandığı bölgelere kaydırılabileceğini öne sürdü.
Rusya’nın sert tepkisi
Macron’un Ukrayna’ya batılı asker gönderme önerisi, Rusya’da sert tepkilere neden oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “olası müdahil güçlerin” nükleer silahların “kendi topraklarında hedefleri vurabileceğini anlaması gerektiği” uyarısında bulundu.
Kremlin Sözcüsü Dmitr,y Peskov ise, Ukraynalı askerleri eğiten hiçbir eğitmenin “dokunulmazlığa” sahip olmadığını ve “Fransız olsun ya da olmasın, fark etmeyeceğini” söyledi.
Macron, Batı’nın Rusya’ya karşı “stratejik belirsizlik” pozisyonu alması gerektiğini vurgulayarak, “tüm askeri seçenekleri masada tutma” çağrısı yaptı. NATO içinde, özellikle Rusya’ya sınırı olan doğu kanadı ülkeleri, bu öneriye belirli bir destek verdi. Ancak, ABD ve Almanya gibi kilit aktörler, bu fikre karşı çıktı.
ABD ve AB’nin tutumu
Aralık ayında, savaşı sona erdirmeyi vaat eden ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, Avrupa ülkelerine Ukrayna’ya asker gönderme ve ateşkesi denetleme önerisinde bulundu.
Trump, Amerikan ordusunun bu misyona katılmayacağını, zira asıl rolün Avrupa’ya ait olması gerektiğini belirtti. AB ülkeleri, savaş durdurulduğunda Ukrayna’ya bir barış gücü gönderme olasılığını tartışmaya başladı. Ancak, bu gücün NATO bayrağı altında hareket etmeyeceği, Rusya’yı kışkırtmamak için vurgulandı.
Reuters kaynakları, misyona 40 bin ila 100 bin arasında askerin katılabileceğini ve temel gücün Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Polonya gibi beş ila sekiz ülkeden oluşabileceğini bildirdi.