DİPLOMASİ

G20: İsrail-Filistin çatışmasına sadece iki devletli çözüm cevap veriyor

Yayınlanma

Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira 22 Şubat Perşembe günü yaptığı açıklamada, Brezilya’daki G20 toplantısında dışişleri bakanlarının İsrail-Filistin çatışmasında barışa giden tek yol olarak iki devletli bir çözüme verdikleri destekte neredeyse oybirliği içinde olduklarını söyledi.

Vieira, iki günlük toplantının kapanışında yaptığı açıklamada, “İki devletli çözümün çatışmanın tek çözümü olduğu konusunda fiili bir oybirliği vardı,” dedi.

Vieira, dünyanın en büyük ekonomileri grubunun tüm üyelerinin Gazze’deki savaş ve çatışmanın Ortadoğu’da yayılma riskiyle ilgili endişelerini vurguladığını söyledi.

Bakan, ateşkes ve insani yardım için Gazze’ye erişim çağrıları yapılırken, birçok ülkenin de İsrail’in Refah’taki askeri saldırısını eleştirdiğini aktardı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin bu hafta çatışmayla ilgili bir BM Güvenlik Konseyi kararını üçüncü kez veto etmesine rağmen, Gazze konusunda G20 üyeleriyle ‘ortaklık’ bulduğunu söyledi.

Blinken, G20 toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, çatışmayı sona erdirmenin ortak bir hedef olduğunu ve bunu başarmanın yolunun, ABD’nin rehinelerin serbest bırakılması konusunda İsrail ile Hamas arasında arabuluculuk yapmasına yardımcı olduğu bir anlaşmadan geçtiğini söyledi.

Blinken, “Taktikler konusunda farklılıklar olabilir, Güvenlik Konseyi kararı üzerinde farklılıklar olabilir, fakat gerçekten sonuç almaya odaklanmaya çalışıyoruz,” dedi.

Bu yıl Brezilya’nın başkanlık ettiği G20 toplantısında, başta Gazze ve Ukrayna’daki çatışmalar olmak üzere dünyadaki mevcut gerilimler ele alındı.

Avrupa Birliği dış politika sorumlusu Josep Borrell de yaptığı açıklamada, İsrail’de çatışmayı ele alan her konuşmacı tarafından desteklenen iki devletli bir çözüme ihtiyaç olduğu konusunda fikir birliği olduğunu söyledi.

Borrell, gazetecilere verdiği demeçte, “İki devletli bir çözüm için güçlü bir talep vardı. Aramızda fikir birliği var,” dedi.

Borrell ayrıca Gazze’deki krizin Batı Şeria’ya kadar uzandığını ve İsrailli yerleşimcilerin ‘Filistinli sivillere saldırması’ nedeniyle ‘kesinlikle kaynama noktasına ulaştığını’ söyledi.

Ukrayna konusunda ise Borrell, Rusya’nın ateşkesi kabul ettiğine dair bir işaret görmediğini söyledi. AB diplomatı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den bahsederek, “Putin bu savaşı sürdürmek istiyor,” iddiasında bulundu.

Diplomatlar, çarşamba günü G20’den Batılı dışişleri bakanlarının, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un da dinlediği bir toplantıda, ‘Ukrayna’yı işgali nedeniyle Rusya’ya hücum ettiğini’ iddia ettiler.

Blinken, “Bence Dışişleri Bakanı Lavrov gibi o odada olsaydınız, Rus saldırganlığını sona erdirmenin zorunluluğu hakkında çok güçlü bir koro duyardınız,” dedi.

Brezilya’da açıklama yapan Lavrov ise cezaevinde hayatını kaybeden Rus muhalif lider Aleksey Navalnıy’ın ölümüne ilişkin Batı’nın Rusya’yı suçlayıcı açıklamalarını değerlendirdi ve “Batı’nın iç işlerimize karışmaya hakkı yok,” dedi. Lavrov ayrıca Batı’nın Navalnıy’ın ölümüne ilişkin tepkisini ‘histeri’ olarak nitelendirdi.

TASS’ın aktardığına göre Lavrov, Rusya’nın ABD ile stratejik istikrar konusunda diyaloga hazır olduğunu belirterek, “Fakat bu dürüstçe olmalı,” diye konuştu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version